Yapay zeka destekli sahte profesör: Ebru Yalınkılıç

Gaye Güllü / 11.03.2025
İstanbul

Sosyal medyada sahte kimlikle profil oluşturmak, etkileşim elde etmeye çalışanların sık başvurduğu yöntemlerden. Yalnızca bir isim, bir görüntü ve birkaç soruya verilen yanıtlar sayesinde anonim hesap açmak için yeterli. Ayrıca, yapay zeka ve dijital araçlar sayesinde gerçekçi görünen sahte fotoğraflar ve bilgiler hızla üretilebiliyor. Bu durum, sahte hesapların daha inandırıcı olmasına neden oluyor ve kimlik taklidini kolaylaştırıyor.

Prof. Dr. Ebru Yalınkılıç adıyla açılan ve yapay zeka ile oluşturulmuş bir profil fotoğrafı kullanan sosyal medya hesabının güvenilirliği tartışma konusu oldu.

Sahte Hesapla Algı Yönetimi

X'te (eski adıyla Twitter) "@DrYalinklc" kullanıcı adıyla açılan bir sosyal medya hesabının paylaşımları kısa sürede gündem oldu. Profilinde "Marmara Üniversitesi" ve "University of Kent" ifadeleri yer alan kullanıcının yapay zeka ile oluşturulmuş bir fotoğraf kullanması da dikkat çekti. 

Nisan 2018'de oluşturulan profil, Kasım 2024'te Türkçe bir hesap ile geri döndüğünü belirten bir paylaşımda bulundu. 

2 binden fazla takipçisi olan hesap, Türkiye ve dünya gündemine dair yorumları ile öne çıkıyor.

Yakın zamanda Gazze'ye destek verdiği için çalıştığı üniversiteye şikayet edildiğini açıklayan Yalınkılıç'ın paylaşımı kısa sürede gündem oldu.

Dünyada Filistin'i destekleyen kişilerin çeşitli yaptırımlara maruz kalması dolayısıyla oluşan hassasiyet, Ebru Yalınkılıç hesabının da yoğun destek görmesine neden oldu.

Daha sonra şikayetin üniversite tarafından ciddiye alınmadığını belirterek paylaşımını silen Yalınkılıç, konunun çözüme kavuştuğunu belirterek kendisini destekleyenlere teşekkür etti.

Son açıklamanın ardından bazı kullanıcılar açık kaynaklarda Ebru Yalınkılıç isimli bir profesör kaydı olmadığını belirten yorumlarda bulundu. Ebru Yalınkılıç isimli hesabın gelen yorumlara karşı çıkmadığı görüldü.

Bir kullanıcının "Prof Dr Ebru Yalınkılıç diye üniversite isimleriyle birlikte profil oluşturmuşsunuz. Bakıyorum Ebru Yalınkılıç diye biri yok" ifadelerine ise, "Haklısınız bilgilendirmem gerekirdi" şeklinde karşılık verdiği görüldü.

Açık Kaynaklarda Herhangi Bir Kayıt Yok

AA Teyit Hattı Ebru Yalınkılıç ismini açık kaynaklarda inceledi. Yapılan araştırmada, bu isme yönelik herhangi bir kayıt olmadığı, Avesis, Google Scholar ve Academia gibi akademik personellerin bilgilerinin bulunduğu kaynaklarda da erişilebilir bir bilginin olmadığı tespit edildi.

İngiltere'de bulunan ve Ebru Yalınkılıç'ın bünyesinde çalıştığını iddia ettiği Kent Üniversitesi'nin sayfası incelendi. Yapılan incelemede, üniversite bünyesinde çalışan profesörlerin geçmişlerinin ve iletişim bilgilerinin bulunduğu kişiye özel sayfaların olduğu görüldü.

Ancak araştırmada, üniversitenin sayfasında "Ebru Yalınkılıç" adına oluşturulmuş bir sayfa olmadığı belirlendi.

AA Teyit Hattı, yetkililerle iletişime geçerek Marmara Üniversitesi kayıtlarında Ebru Yalınkılıç isimli profesör veya öğretim görevlisi olup olmadığını da sordu. Marmara Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, üniversite kayıtlarında bu isimde bir profesörün olmadığı belirtildi.