

Youtube'ta paylaşılan bir videoda yer alan görüntülerin Titanik batarken, Joseph Davies adlı bir yolcu tarafından çekildiği iddia edildi.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Ekşi Sözlük'te bir başlıkta Titanik batarken çekildiği iddia edilen bir videonun linki paylaşıldı.
Paylaşımda yer alan link, kullanıcıları Youtube'ta George Franco tarafından 25 Mart 2021 tarihinde paylaşılan "(LOST FOOTAGE) Real Titanic Sinking 1912 (RARE)" isimli videoya götürüyor. Videonun açıklamasına göre görüntüler 17 yaşındaki Titanik yolcusu fotoğrafçı Joseph Davies tarafından gemi batarken çekildi. Aynı iddiaya göre 1989 yılında bulunan kameranın görüntülerine 2020 yılında Titanik'in batışını araştıran bir tarihçi ulaştı. Davies ise Titanik battığı sırada yaşamını yitirdi. Açıklamada tarihçinin isminine yer verilmiyor. Video yaklaşık 2 milyon kişi tarafından izlenmiş.
BULGULAR
Uzman görüşlerine göre Titanik batarken çekildiği iddia edilen videonun bir "el kamerası" ile çekilmesi gerekiyor. Ama o yıllardaki kameralara baktığımız zaman küçük ve hafif kameraların henüz üretilmediği, kullanılan kameraların ise oldukça büyük ve ağır olduğunu görülüyor. İnternet müzesi "The Living Image"'taki eski kameraların görüntülerine baktığımızda 1900 ve 1910'larda üretilen kameraların arasında küçük el kameralarının olmadığını görüyoruz.
Titanik'in battığı dönemde kullanılan kameralarla gece yapılan çekimlerde bu kadar net ve aydınlık görüntü elde etmek mümkün değil. Titanik enkazı 3 bin 657 metre derinlikte bulunuyor ve kameranın bu enkazdan çıktığı iddia ediliyor. Fakat uzun süre su altında kalan, 20. yüzyıla ait bir kameradan o dönemin görüntülerinin elde edilmesi de şüphe çekici.
AA Teyit Hattı Görsel teknik ekibi videoyu inceledi. Video'da eskitme efekti kullanıldığını belirledi. Videoda yer alan efektte çizgilerin sürekli kendini tekrar ettiğini görülüyor. Aynı çizgiler pek çok sahnede konum ve boyut olarak aynı şekilde yer alıyor. Videoda kullanılan çığlık seslerinin "Crowd panic sound effect" isimli bir Youtube videosunda alındığı da anlaşılıyor.
Videoda suyun akışı, insanların çığlıkları ve eşyaların düşmesi gibi gerçek zamanlı sesler de duyuluyor. Ancak 1927 yılında çekilen "The Jazz Singer" filmine kadar görüntüler ve sesler beraber kaydedilmiyordu.
The Natural Museum of American History'e göre Titanik battıktan sonra kurtulan bazı yolculara ve buz dağına ait görüntü mevcut. 1900 yılında Eastman Kodak Company'nin "Brownie" olarak bilinen el tipi kamerası çıktı. Görüntüler Carpathia'ye gemisinde yolcu olan Kanadalı Bernice "Bernie" Palmer'a doğum gününde hediye edilen bu el tipi kameradan çekildi.
Palmer fotoğrafları Underwood & Underwood isimli fotoğraf ajansının bir çalışanına 10 dolar karşılığında sattı.