Ürdün'de konuşlu ABD güçlerine yönelik saldırıda 47 asker mi öldürüldü?

Aras Fırat Tekeş / 30.01.2024
İstanbul

Ürdün'ün Suriye sınırına yakın bir noktada konuşlanan ABD güçlerine yönelik gerçekleştirilen insansız hava aracı (İHA) saldırısı sonrası, sosyal medyada çok sayıda çarpıtılmış içerik dolaşıma girdi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları Ürdün'deki saldırıda hayatını kaybeden Amerikan askeri sayısının 47'ye yükseldiğini yazdı. İçeriklerin çoğunda kaynak olarak The Wall Street Journal Gazetesi'nin gösterildiği gözlendi. Bu paylaşımlardan biri yaklaşık 650 bin X kullanıcısı tarafından görüntülendi. 

Bu iddia, benzer ifadeler kullanılarak çok sayıda X kullanıcısı tarafından yeniden dolaşıma sokuldu.  

Ayrıca bazı kaynaklar, ölen Amerikalı askerlere ait olduğunu öne sürdükleri fotoğrafları da sosyal medya hesaplarından paylaştı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, Ürdün'de konuşlu ABD güçlerine yönelik gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırısı sonrası gündeme gelen iddiaların arka planını araştırdı. AA Dış Haberler Servisi tarafından saldırıyla ilgili detayların aktarıldığı haberde, ölen ABD askeri sayısının 47 değil, 3 olduğu bilgisi yer aldı.

İddiaya kaynak gösterilen The Wall Street Journal'in de konuyla ilgili okuyucularına servis ettiği haberlerde, ölü sayısını 47 değil, 3 olarak duyurduğu tespit edildi.

BBC News, hayatını kaybeden "William Jerome Rivers, Kennedy Ladon Sanders, Breonna Alexsondria Moffett" isimli üç Amerikan askerinin fotoğraflarını yayımladı. 

Saldırıda ölen Amerikalılara ait olduğu öne sürülen fotoğraftaki üç kişinin ise 2016 yılında Ürdün'deki bir Amerikan konvoyuna gerçekleşen saldırıda öldürülen Matthew C. Lewellen, Kevin J. McEnroe ve James F. Moriarty olduğu anlaşıldı.

BULGU SETİ
  • The Wall Street Journal ve ABD'li yetkililer Ürdün'deki saldırıda ölen ABD askeri sayısını 47 değil, 3 olarak duyurdu. 

  • İddiaya konu olan fotoğrafların, 2016 yılında saldırıya uğrayan ABD askerlerini gösteriyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Ürdün-Suriye sınırında konuşlu ABD askerlerine gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırısında 47 askerin öldüğü iddiası gerçeği yansıtmıyor.