

Yapay et, geleneksel hayvansal et üretimine alternatif olarak, böcek unu ise yüksek protein içeriği ve düşük çevresel etkisi nedeniyle birçok ülkede gündemde.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Yapay et ve böcek unu konusu, son dönemde özellikle ABD'li iş insanı Bill Gates'in açıklamasıyla ve Kovid 19 pandemisi sürecinde gündeme gelmişti.
Tartışmaların küresel ısınma, gıda krizi ve sürdürülebilirlik gibi başlıklarda öne çıktığı görülüyor. Açık kaynaklarda yapay et ve böcek ununa ilişkin araştırmalara ve laboratuvarda üretime ilişkin bilgilere rastlanıyor.
Konu hakkında son yıllarda sosyal medya platformlarında çok sayıda içerik paylaşılıyor. Türkiye'nin yapay et ürettiği, 24 büyük şirketin yapay et üretim tesisi kurduğu, 2025'te laboratuvar üretimi etin satışa çıkacağı ya da ekmekte böcek unu kullanımına izin verildiği gibi iddialar yer alıyor.
BAKANLIK YAPAY ETE VE BÖCEK UNUNA İZİN VERDİ Mİ?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabında "Son dönemde dezenformasyon malzemesi olarak kullanılan yapay et ve böcek unu konuları gündemimizde hiçbir zaman olmadı, olmayacak." diye yazdı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir toplantıda yaptığı açıklamada şöyle dedi:
- Zaman zaman 'Bakanlık yapay ete izin verdi' gibi haberler, paylaşımlar yapılıyor. Yapay et kesinlikle gündemimizde yok arkadaşlar. Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu değil. Yapay et konusunda herhangi mevzuat çalışmamız bulunmadığını da belirtmek isterim.
- Biz, ülkemiz hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz. Hayvan varlığımızı arttırmak için politikalar üretiyoruz. Yapay et konusunu asla gündemimize almayacağımızı ifade etmek isterim.
- Benzer şekilde deniliyor ki 'Bakanlık gıdalarda böcek ununa izin verdi.' Böyle bir izin de asla söz konusu değildir. Buna ilişkin bir çalışmamız da yoktur. Vatandaşlarımız müsterih olsun.
Tarım ve Orman Bakanı, Türkiye'de yapay et ve böcek ununa izin verildiği yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.