"Kamera sistemi tüm araçlar için zorunlu oldu" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 19.08.2025
İstanbul Anadolu

Araçlara takip ve kamera sistemi zorunluluğu getirildiği haberi, sosyal medyada etkileşim yarattı.


Bilginin Doğrusu Cebinizde:

Yanıltıcı içerikler her yerde! Sosyal medyada önünüze düşen dezenformatif haberlerin doğruları her gün telefonunuza gelsin isterseniz, bağlantıya tıklayın: Teyit Hattı’nın WhatsApp kanalına katılın.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişikliğe gidildiği, 'araçlarda kamera ve takip sisteminin zorunlu hale getirildiği' öne sürüldü. ABD merkezli X platformunda yüzbinlerce görüntülenme alan iddia tartışmalara neden oldu.

Sosyal medyadaki haber hesapları tarafından paylaşılan ve "Araçlara takip ve kamera sistemi zorunluluğu getirildi." şeklinde sunulan haberler, sosyal medyada genel olarak tüm araçları kapsadığı algısına neden oldu.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise yorumlarda yönetmelik değişikliğinin tüm araçları kapsamadığını, sadece ticari araçları ya da C sınıfı servis ve yolcu taşımacılığı yapan araçları kapsadığını yazdı.

BULGULAR

32991 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de 19 Ağustos 2025'te yayımlandı. Yönetmelikle 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin geçici 12'nci ve 13'üncü maddeleri değişti.

Değişiklikle C hususiyetlerindeki araçlara yönelik araç takip ve kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ve acil durum butonu bulundurulması zorunlu kılınıyor.

İlgili yönetmelik "Cetvelin C) Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" bağlamında incelendiğinde "C) Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" bölümünde kapsamda ticari olarak yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtların, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma araçlarının, taksi ve taksi dolmuşların yer aldığı görüldü.

Uygulama, ilk kez tescil edilecek araçlarda zorunlu, daha önce tescil edilen araçlarda bir takvimi bulunuyor. 

Anadolu Ajansı'nın konuyla ilgili yayımladığı habere göre, İçişleri Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, ilk tescili bugünden önce yapılan taksi, dolmuş, otobüs gibi ticari ve toplu taşıma araçlarında kamera sistemiyle görüntü kayıt cihazı, araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulması şartı 2023 ile 2025 arasındaki modeller için 1 Ocak 2026, 2022 ile 2018 arasındaki modeller için 1 Ocak 2027, 2017 ve öncesi modeller için de 1 Ocak 2028'e kadar aranmayacak.

Buna göre, taksi, dolmuş, otobüs gibi ticari ve toplu taşıma araçlarında kamera sistemiyle görüntü kayıt cihazı, araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulması şartı için kapsamda bulunan taşıtlara yönelik 1 Temmuz 2025 tarihinden sonraki ilk muayene tarihine kadar süre veren düzenleme değiştirildi. Yönetmelik değişikliğiyle, ilk defa tescil edilecek söz konusu araçlarda bu şart, ilk tescil sırasında aranacak, ancak bu hüküm 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Bugünden önce ilk tescili yapılan araçlarda ise bu şart, 2023 ile 2025 arasındaki modeller için 1 Ocak 2026, 2018 ile 2022 arasındaki modeller için 1 Ocak 2027, 2017 ve öncesi modeller için 1 Ocak 2028 tarihinden sonraki ilk muayenelerine kadar aranmayacak.

18 Şubat 2025 ile 1 Ekim 2025 tarihine kadar okul servis aracı olarak tescil edilmiş veya edilecek araçların "İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun kamera ve kayıt cihazı bulunduran araçların 31 Aralık 2027 tarihinden sonraki ilk muayenesine kadar "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin" 18 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe giren hükümlerinde belirtilen şartlar aranmayacak.​​​​​​​

BULGU SETİ
  • Karayolları Trafik Yönetmeliği değişti. 32991 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de 19 Ağustos 2025’te yayımlandı.
  • Değişiklik tüm araçlarla ilgili değil. Değişiklikle C hususiyetlerindeki araçlara yönelik araç takip sistemi, kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ve acil durum butonu bulundurulması zorunlu kılınıyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Araçlara takip ve kamera sistemi düzenlemesi, tüm araçları değil, C hususiyetlerindeki araçları kapsıyor.