"İrlanda Kadın Basketbol Takımı, İsrailli rakiplerinin elini sıkmadı" iddiası

Gaye Güllü / 09.02.2024
İstanbul

İsrail'in Gazze Şeridi'ni abluka altına aldığı 7 Ekim'den bu yana çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 27 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında 26 Ocak'ta, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti. Ancak İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararlara uymuyor.

Birleşmiş Milletler bölgede kıtlık uyarısında bulunarak Gazze'ye gönderilen yardımların arttırılması çağrısında bulunurken dünyanın dört bir yanından farklı ülkeler bölgede ateşkes söylemlerini tekrar ediyor.

Sosyal medyada ise İrlanda Kadın Basketbol Takımı'nın İsraille oynayacakları karşılaşma öncesinde rakibiyle el sıkışmayı reddettiği ileri sürüldü.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

8 Şubat 2024'te İrlanda ve İsrail kadın basketbol takımları 2025 Avrupa Şampiyonası (Euro 2025) elemelerinde karşı karşıya geldi. Sosyal medyada İsrail kadın basketbol takımının galibiyetiyle sonuçlanan maç hakkında bir iddia ortaya atıldı.

Bazı kullanıcılar İrlandalı basketbolcuların, maç önü seremonisinde protesto amacıyla İsrailli kadın basketçilerinin elini sıkmayı reddettiği ileri sürüldü.

Söz konusu iddia sosyal medyada kısa sürede gündem olarak birçok farklı kullanıcı tarafından dolaşıma sokuldu.

BULGULAR

AA Teyit Hattı gerçekliği tartışma konusu olan bu iddiayı araştırdı. Yapılan incelemde, İrlanda Kadın Basketbol Takımı'nın seremonide İsrail'i protesto etmek amacıyla rakibiyle el sıkışmadığı ve aynı hizada durmadığı belirlendi. 

İrlanda-İsrail kadın basketbol takımları arasında gerçekleşen mücadelenin internet üzerinden erişime açık olduğu görüldü. Maçın seromonisi izlendiğinde, İrlandalı sporcuların normalde durması gereken yerden farklı bir noktada dizildiği görülüyor. Devamında ise taraflar el sıkışmadan oyun sahasına yerleşiyor.



İddianın doğruluğunun teyit edilmesinin ardından, olayın detayları incelendi. Açık kaynaklarda yapılan araştırmada uluslararası haber kaynaklarının da olaya geniş yer verdiği belirlendi.


Haber kaynaklarından edinen bilgilere göre; İsrailli oyuncu Dor Saar'ın 7 Şubat Çarşamba günü İrlanda takımının "Yahudi karşıtı" olduğu yönünde ifadeler kullanmasının ardından, İrlanda Basketbol Federasyonu bu yorumların "kışkırtıcı ve tamamen yanlış" olduğunu belirtmişti. Federasyon maç öncesinde de yaptığı açıklamada, takımın "geleneksel maç öncesi seremoni" kurallarına uymayacağını bildirmişti.

BULGU SETİ
  • İrlanda-İsrail Kadın Basketbol Takımları arasında oynanan maç önü seremonisinde takımların el sıkışmadığı görüldü.
  • Maç öncesinde İrlanda tarafının, İsrail'e yönelik protesto gerçekleştireceğini resmi kanallar aracılığı ile açıkladığı belirledi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İrlanda Kadın Basketbol Takımı karşılaşma öncesi İsrailli rakiplerinin elini sıkmadı" iddiası doğru.