"Görüntü, İran saldırısından kaçan İsraillileri gösteriyor" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 14.04.2024

İsrail, 1 Nisan günü İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlenmişti. Yedi kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İran misillemede bulunacağını duyurdu. İran, dün gece saatlerinde, İsrail'e kamikaze insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleriyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. Sosyal medyada ise saldırıyla alakalı olduğu iddia edilen çeşitli videolar dolaşıma sokuldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Saldırının yaşandığı saatlerde sosyal medyada bir grubun gece vakti koşarak haraket ettiği video gündeme geldi. Görüntünün, İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırının ardından, panikle kaçışan İsraillileri gösterdiği iddiası öne sürüldü.

İddianın çok sayıda profil tarafından paylaşarak, gündem olduğu görüldü.

BULGULAR

AA Teyit Hattı videoyu açık kaynaklardan araştırdı. Videoyla ilgili sosyal medya kullanıcılarının yorumda bulunduğu görüldü. 

Yapılan yorumlarda buranın İsrail olmadığı, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bulunan Four Seasons oteli yakınında kaydedildiği ifade edilidi. Burada bulunan kalabalığın ise, Britanyalı bir müzik grubu olan One Direction'ın eski üyelerinden Louis Tomlinson'ın hayranlarını gösterdiği yazıldı. 

Louis Tomlinson'ın ekibi tarafından yönetilen X (eski adıyla Twitter) hesabı kontrol edildi. Tomlinson'un hayranlarıyla Buenos Aires'te buluştuğuna dair bir videonun 8 Nisan'da paylaşıldığı görüldü.

Arjantin merkezli bir haber kaynağı olan Infobae'nin 6 Nisan tarihli haberine re, Buenos Aires'e sahne almak için gelen Tomlinson, bu süre boyunca Four Seasons adlı otelde konaklamış.


Otelin konumu ve iddia videosu karşılaştırıldığı, görüntünün Buenos Aires'te bulunan otelin yakınında kaydedildiği belirledi. 

BULGU SETİ
  • Videonun İsrail'de değil, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te kaydedildiği belirlendi. 
  • Görüntüdeki kalabalığın, eski One Direction grubu üyelerinden Louis Tomlinson'ın hayranlarını gösterdiği tespit edildi.


DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun İran saldırısı nedeniyle panikle kaçışan İsraillileri gösterdiği iddiası doğru değil.