

İstanbul Silivri'de, İzmir Seferihisar'da ve Muğla'nın Akyaka sahilinde deniz suyu kıyıdan metrelerce çekildi. Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarda, deniz çekilmesinin depremin habercisi olduğuna dair iddialar gündeme getirildi. Birkaç gündür kıyılarda görülen deniz çekilmesi, "Deprem olacak" endişesine yol açtı.
Uzmanlar ne diyor?
Muğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka sahilinde deniz suyu kıyıdan 30 metre çekildi. Anadolu Ajansı Teyit Hattı, Akyaka sahilindeki deniz çekilmesini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ile konuştu.
Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca birkaç gündür gözlenen deniz çekilmelerinin gezegenler arası çekim kuvveti, rüzgarın etkisi ve deniz tabanının topografyası ile ilgili olduğunu aktardı. Bu tür çekilmelerin özellikle Güneş'in, Ay'ın ve Dünya'nın bir sıra halinde dizildiği dönemlerde daha belirgin olabileceğini söyledi.
Özçelik, deniz çekilmesinin depremin habercisi olduğu iddiası hakkında, "Literatürde deniz çekilmesinin küçük şiddetli depremler ile ilişkili olduğuna dair bazı çalışmalar olsa da, büyük depremlerle doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır. Deniz çekilmesinin büyük şiddetli depremlerin habercisi olduğunu söylemek mümkün değil. Büyük şiddetli depremlerle deniz çekilmelerinin arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor." diye konuştu.
Kıyılarda görülen bu deniz çekilmelerinin halk arasında tedirginlik yarattığına değinen Ceyhun Özçelik, şu an için endişe verici bir durumun olmadığını belirtti ve sismik aktivitelerin takibinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Silivri sahilinde de deniz suyu kıyıdan yaklaşık 100 metre çekildi. İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Silivri'de denizin çekilmesi hakkında Teyit Hattı'na açıklamalarda bulundu.
Silivri'de deniz çekilmesinin depremle bir ilgisi bulunmadığını aktaran Kadıoğlu, deniz suyunun kıyıdan çekilmesinin kuzey yönlü rüzgardan kaynaklandığını açıkladı. Yaklaşık bir haftadır poyrazın etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Rüzgar deniz üzerinde bir yönden uzun süreli estiğinde yüzeydeki suyu estiği yönde sürükler. Böylece kuzey rüzgarları, Marmara Denizi'nin kuzey kıyılarında suyun çekilmesine ve güney kıyılarında da suyun yükselmesine neden olur." değerlendirmesinde bulundu. Silivri'deki deniz çekilmesinin, tamamen rüzgarın uzun süre bir yönde esmesinden kaynaklanan bir su taşıması olduğunu vurguladı.
İzmir'in Seferihisar ilçesinde deniz suyu kıyıdan yaklaşık 200 metre çekildi. Anadolu Ajansı muhabiri Mustafa Güngör'e konuşan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de deniz suyunun poyraz nedeniyle çekildiğini dile getirdi. Deniz çekilmesinin Ege Denizi'nde yaşanan depremlerle ilgisi olmadığını vurgulayan Yaşar, "Depremle hiçbir alakası yok. Bu, tamamen rüzgarla alakalı bir olay. Deniz çekilmesinin korkulacak bir şeyi yok." dedi.