Dolar
32.54
Euro
34.82
Altın
2,334.74
ETH/USDT
3,206.80
BTC/USDT
65,157.00
BIST 100
9,726.07
Dünya, arşiv

Türkiye, ABD için hayati bir partner

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye'nin ABD için hayati bir partner olduğunu söyledi.

16.05.2013 - Güncelleme : 16.05.2013
Türkiye, ABD için hayati bir partner

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanlığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna öğle yemeği verdi.

Kerry, burada yaptığı konuşmada, görevine başladığı ilk 100 günde Türkiye'den daha fazla ziyaret ettiği bir ülke olmadığını belirterek, "Türkiye'de üç kere bulundum, daha evime iki kez gittim" şeklinde espri yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Dünyamızı daha emniyetli ve istikrarlı hale getirmek için almamız gereken mesafe olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çaba, hiç bugünkü kadar önemli olmamıştı. Dolayısıyla, en zorlu sorunların mevcut olduğu durumlarda, hemen yanı başımızda, liderlik etmeye çalışan bir Türkiye'nin masada olduğunu bilmemiz bize güven veriyor" diye konuştu.

"Ziyaretiniz, sağlam Türk-Amerikan ilişkilerinin güzel bir kutlaması oldu"

Kerry, Suriye krizi, Arap dünyasındaki değişimlerle yeni ortaya çıkan zorluklar, Ortadoğu barışının hızlandırılması fırsatı gibi önceliklerde Türkiye'nin ABD için "hayati bir partner" olduğunu söyledi.

Ulu önder Atatürk'ün ABD'ye yazdığı mektuptan bahseden Kerry, onun Türkiye'nin ABD ile özgürlük ve demokrasi gibi ortak değerleri paylaştığını ifade ettiğini, "Kalplerinizi Türk halkına açık tutun, Türkler sizler gibi dünyada adalet ve ilerlemenin destelenmesi için gönülden mücadele veriyor" yazdığını aktardı ve "Zengin kültürünüz, Batı ve Doğu geleneklerini, antik ve modern hayatı bir araya getiriyor, tıpkı ülkenizin Avrupa ve Asya kıtasında olması gibi" dedi.

Türkiye'nin ekonomik gelişmesine değinen Kerry, Türkiye'nin küresel sahnede olmasının dünyanın en zorlu problemlerini ele almada Türkiye'nin hazırlılığını yansıttığını ifade ederek, "Başarınızı kendiniz yarattınız" ifadesini kullandı.

Kerry'den Türkçe jesti

Başbakan Erdoğan'a hitaben, "Sizin ziyaretiniz, sağlam yapıdaki Türk-Amerikan ilişkilerinin gerçekten güzel bir kutlaması niteliğinde" diyen Kerry, "Bugün (ilişkimizin), şiddet ile gözümüzü korkutmaya çalışanlardan daha güçlü, dünyanın her köşesinde yüz yüze kaldığımız testlerden daha kuvvetli ve kollarımızın da bizi ayıran sulardan daha uzun olduğunu teyit ediyoruz" diye konuştu.

Bu konuda Türkçe'de bir atasözü olduğunu dile getiren Kerry, Türkçe olarak "Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur. Bunu yapabilmek de bize bağlı. Başbakan Erdoğan, dostluğunuz için teşekkür ederiz. Washington'a hoş geldiniz" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise yaptığı konuşmada, Türkiye'yi son ziyaretinde, Başbakan Erdoğan'ın hasta yatağındayken kendisini evine davet etme ve ailesiyle birlikte ağırlama nezaketi gösterdiğini hatırlattı.

Türkiye'nin büyük ve yükselen bir güç olduğunu ifade eden Biden, Başbakan Erdoğan'ın bu ziyaretinin, ABD'nin en önemli ilişkiye sahip olduğu ülkelerden biri olan Türkiye ile ilişkilerinde, kritik bir zamanda düzenlendiğine dikkati çekti. Biden, Türkiye ve ABD'nin, 60 yılı aşkın süredir NATO müttefiki olduğuna işaret ederek, "Değişen bir bölge ve değişen bir dünyanın taşıdığı zorlukların çıkarlarımızı bu denli kuvvetli biçimde bir araya getirdiği bir zamanın daha önce görüldüğünden emin değilim. Zorluklar, sadece Beşşar Esed'in iktidardan gidişini hızlandırmak değil, aynı zamanda ondan sonra istikrarlı, güvenli ve demokratik bir Suriye'ye zemin hazırlamak. Çünkü bu, Suriye halkının acılarını dindirmenin gerçekten tek yolu" dedi.

"Mümkün olduğunca yakın çalışmamız gerekiyor"

Bunun yanında, hem İsrail hem Filistin tarafının yapıcı bir şekilde ilerleme sağlamasına yardımcı olabilmek için Ortadoğu barış sürecinde pencereyi açık tutabilme ve Afganistan'daki savaşı sona erdirme gibi konuları da iki ülkenin birlikte çalıştığı diğer zorluklar arasında gösteren Biden, şöyle devam etti:
"Aynı hedeflere sahibiz, bunların gerçekleşmesi için mümkün olduğunca yakın çalışmamız gerekiyor. Başkan Obama'nın yönetime ilk geldiğinde belirtiği gibi Türkiye'nin büyüklüğü işlerin merkezinde olabilme yeteneğinizde yatıyor. Eminim bazen bir şeylerin daha az merkezinde olmayı istiyorsunuzdur ama Sayın Başbakan, hepimizin bildiği gibi bu durum, bu mükemmel olmayan dünyada, liderlik için ödenen bedeldir. İyi haber ise ABD ve Türkiye omuz omuza durduğunda hiçbir zorluk bizim için fazlasıyla büyük değil."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.