İlkokulun suyu da elektriği de doğadan

Aydınlatma ihtiyacını yenilenebilir enerjiden sağlayan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, enerji tüketiminin azaltılması ve su tasarrufu sağlanmasına yönelik sistemlerin yanı sıra sıfır atık ve geri dönüşüme imkan tanıyan uygulamalarıyla fark yaratıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "Çevre Dostu Bin Okul" projesi kapsamında hazırlıkları tamamlanan Alibeyköy'deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, elektriğini ve suyunu doğadan karşılarken, enerji verimliliğine yönelik tasarruf tedbirleri, geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmalarıyla da öğrencilerde çevre bilinci oluşturuyor.

İstanbul'da "Çevre Dostu Bin Okul" projesinin uygulanacağı 39 ilkokul ile bir anaokulundan ilki olan Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda, öğrencilerin farkındalıklarını artırmak için "enerji", "su", "geri dönüşüm ve sıfır atık" temalarına yönelik uygulamalar yapıldı.

Okulun iç aydınlatma ihtiyacını karşılamak amacıyla çatıya 10 kilovat pik kapasiteli güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kuruldu. Bu sayede okulun iç aydınlatmasının tamamının beslendiği güneş panelleri, binanın toplam enerji ihtiyacının yüzde 40'ını karşıladı. Yıllık 14 megavat/saat enerji üretmesi hedeflenen bu sistemin, 3 yıl 7 ayda kendini amorti etmesinin planlandığı belirtildi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR