Jeotermal seralar yüzde 400 büyüdü

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Kıvrak, fosil yakıt kullanmadan ısıtılan jeotermal seraların yaygınlaştığını belirterek, 2002'den bu yana Türkiye'de jeotermal seracılığın yüzde 400 büyüme gösterdiğini kaydetti.
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Elektrik üretimi, termal turizm, konut ısıtması, yaş meyve-sebze kurutma ve tatlı su balıkçılığının yanında seralarda da kullanılabilen jeotermal kaynaklar, enerji ihtiyacının karşılanmasına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunuyor.
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Türkiye’nin iklim şartları Akdeniz ve Ege Bölgesi'nin kıyı kesimi dışında ekonomik anlamda seracılığa imkan vermezken jeotermal enerji sayesinde iklim özellikleri kısmen kontrol altına alınarak seracılık, kıyıdan uzak iç kesimlerde de yapılabiliyor.
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Jeotermal enerjinin tarımsal üretim alanlarında kullanılması, bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlamasının yanı sıra, aşırı sıcak dönemler hariç, kesintiye uğramadan yılın her döneminde üretim yapılabilmesine imkan sağlıyor.
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan ve tek yerleşkede kurulu dünyanın en büyük ikinci, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük jeotermal serasına sahip Agrobay Seracılık 600 dönüm kapalı alanda yaklaşık 15 bin ton domates üretiyor.
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
Foto Muhabiri: Mahmut Serdar Alakuş
KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR