Tanzanya'da Masailer ile hükümet arasında "arazi sorunu" büyüyor

29.06.2022
İstanbul

Afrika kıtasının en bilinen kabilelerinden Masailer, yaşadıkları topraklardan zorla göç ettirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, Tanzanya hükümeti ile Masailer arasında yaşanan gerginlik "arazi sorunu" krizine dönüştü.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 3 milyona yakın nüfusuyla Doğu Afrika ülkeleri Tanzanya ve Kenya’da yaşayan Masai kabilesi hayvancılıkla uğraşıyor ve yaşadıkları bölgelerde kendi geleneklerini sürdürüyor.

Tanzanya hükümeti, 2019'da Ngorongoro’daki nüfus artışının doğal yaşamı olumsuz etkilediği gerekçesiyle bölgede yaşayan Masaileri tahliye edeceğini duyurdu.

Masai kabilesinden Joseph Peshuti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ailem henüz tahliye edilmedi. Ben onlardan ayrı Darüsselam'da yaşıyorum ama eğer Ngorongoro’da yaşıyor olsaydım bölgeden ayrılmak istemezdim." dedi.

Peshuti, Masailerin bilmedikleri bölgelere götürüldüğünü, tarımla uğraşmalarına rağmen tahliye edildikleri yerlerde çiftlik olmadığını belirtti.

Tanzanya Başbakanı Kassim Majaliwa, Masai kabileleriyle yaptığı toplantıda, bölgede sağlık ve eğitim hizmetlerinin bulunmadığını, konut ve hayvan sayısındaki artışın bölge için tehdit haline geldiğini söyledi.

Aktivistler ve bölge halkı ise yaklaşık 80 bin Masai'nin tahliye edileceği tahmin edilen bölgenin, Otterlo Business Corporation ve Birleşik Arap Emirlikleri kraliyet ailesi için avcılık ve safari amacıyla kiralanmak istediğini savunuyor.

Majaliwa’ya göre, geçmişte Ngorongoro civarında 8 bin kişi yaşarken bu sayı bugün 110 bine çıktı, besi hayvanlarının sayısı ise 800 bini aştı.

Tanzanyalı Jakson Ismail Isono, Masailerin yaban hayvanlarına zarar vermediğini vurgulayarak, "İnsanın uzun yıllar yaşadığı bölgeyi terk etmesi çok zor. Hepimiz Tanzanya doğumlu ve Tanzanyalıyız, eski yerlerimizde yaşamaya devam etmeliyiz." dedi.

Isono, Masailerin doğaya da zarar vermediklerini anlatarak bu halkın, yaşam biçimi nedeniyle yabancı turistler için de çekim kaynağı olduğunu ifade etti.

Masailere karşı şiddet eylemleri

Hükümetin Masaileri göç ettirme kararı sonrası 10 Haziran'da Tanzanya polisi ile Masailer arasında çıkan çatışmanın ardından tansiyon yükselmeye başladı.

Çıkan olaylarda 20 kişinin tutuklandığı, yüzlerce köylünün ise komşu köylere veya Kenya'ya kaçtığı bildirildi. Yaşanan gerginlikte bazı Masailer yaralandı.

Masailere yönelik polis şiddeti farklı kesimlerce kınandı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 15 Haziran'da yapılan açıklamada, "Tanzanya güvenlik güçlerinin 10 Haziran'da gerçek mühimmat ve göz yaşartıcı gaz kullandığına ilişkin raporlar bizi derinden endişelendiriyor." ifadesi kullanıldı.

Tanzanya polisi, sınır belirleme işlemleri devam ederken Masai çobanlarının polislere ve sınır muhafızlarına saldırdığını ve kafasına ok atılan bir polisin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tanzanya Başbakanı Kassim Majaliwa ise 10 Haziran'da mecliste yaptığı konuşmada, bölgede çatışma olmadığını, sosyal medyada paylaşılan görüntülerin asılsız olduğunu ve halkı yanıltanlara karşı harekete geçeceklerini kaydetti.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR