Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,215.50
ETH/USDT
3,570.70
BTC/USDT
70,424.00
BIST 100
9,044.54
Gündem, Yeni Zelanda'da İslam Düşmanı Saldırı

Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan terör saldırısı protesto edildi

Yeni Zelanda'da iki camiye yönelik gerçekleştirilen ve 49 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı cuma namazı sonrası yurt genelinde protesto edildi.

Ömer Yasin Ergin, Fırat Taşdemir, Ali Yıldız  | 15.03.2019 - Güncelleme : 18.03.2019
Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan terör saldırısı protesto edildi Fotoğraf: AA/Ali Yıldız

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırıları protesto edildi

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Noor ve Linwood camilerine yönelik gerçekleştirilen ve 49 kişinin hayatını kaybettiği katliam cuma sonrası Türkiye genelinde protesto edildi.

Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısı İstanbul'da protesto edildi, saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Sivil toplum kuruluşları öncülüğünde çok sayıda vatandaş, cuma namazı sonrası Fatih Camisi avlusunda bir araya geldi.

Burada, saldırıda hayatını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazını İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz kıldırdı.

Namazın ardından, içerisinde birçok sivil toplum kuruluşunun olduğu İstanbul Platformu adına Mazlum-Der Başkanı Ramazan Beyhan, Yeni Zelanda’daki saldırıda katledilen Müslümanlar için dua okudu.

HÜDAPAR İstanbul İl Başkan Yardımcısı Seyfullah Sevi, dünyanın dört bir yanında Müslümanlara yönelik saldırıların olduğu bir dönemde Yeni Zelanda'dan gelen haberle Müslümanların kahrolduğunu söyledi.

Yeni Zelanda'daki terör saldırısının Christchurch kentinde ve cuma namazı esnasında gerçekleştiğini hatırlatan Sevi, şöyle konuştu:

"Saldırılarda, onlarca kardeşimiz şehit edildi ve onlarcası da yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren caniler bu katliamı bütün dünyanın gözü önünde, sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayın ile gerçekleştirdi. Geçmişten günümüze değin İslami değerleri hiçe sayan, İslama ve onun kutsallarına her türlü saldırıyı gerçekleştirenler bugün yine aynı küstahlıkla Müslümanlara saldırmıştır. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tür saldırıların gerçekleşmesinin en temel sebeplerinden biri idarecilerin İslamofobi çalışmalarına göz yummalarıdır. İslama ve onun kutsallarına yapılan saldırılar özgürlük çerçevesinde değerlendirildiği müddetçe bu tür saldırılar devam edecektir."

Diyarbakır

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi öncülüğünde Sur ilçesindeki Ulu Cami önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları tarafından Yeni Zelanda'da iki camiye gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Beber, yaptığı açıklamada, Bakara suresinin 114. ayetini okuyarak, şunları söyledi:

"Gün geçmiyor ki İslam düşmanları Müslümanların kutsallarına karşı beslemiş oldukları kini kusmasınlar. Ellerine geçen her fırsatta Müslümanlara saldırmayı görev bilenler bu defa Yeni Zelanda'da kardeşlerimizi hedef aldı. Dünyanın dört bir yanında Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar devam ederken Yeni Zelanda'dan gelen haber, 'haçlı terörü'nün geldiği boyutları da gözler önüne serdi."

Beber, olayın adının "terörizm olduğunu belirterek, "Bu bir cinnet hali eylemi değil, haçlı teröristlerinin planlı, organize bir saldırısıdır. Bu saldırı İslam düşmanlığının dışa vurmuş halidir. Bir taraftan emperyal devletler topraklarımızı işgal ederken, öte taraftan onların beslemeleri de batıda acımasızca kardeşlerimizin kanını akıtmaktadır." dedi.

Yaşanan vahşetin, söz konusu Müslümanlar olunca Batılı ülkelerin ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu ifade ederek, "Son yıllarda Avrupa'da Müslümanlara yönelik artan saldırılar, özellikle tesettürlü kadınların, camilerin hedef alınması bugüne gelineceğinin göstergesiydi." diye konuştu.

Beber, saldırıdan, önceden önlem almayan, Müslümanlara yönelik saldırılarda caydırıcı cezalar uygulamayan Batılı devletlerin de sorumlu olduğunu aktararak, "Onlar, İslam'ın nurunu söndürmeye çalışıyorlar ama bu hedeflerinde asla ulaşamayacaklar. Buradan tüm müstekbirlere bir daha sesleniyoruz ki; son bir fert kalıncaya kadar İslam'a ve onun kutsallarına kanımızın son damlasına kadar sahip çıkacağız. Sizin yıkmak için her türlü fırsatı denediğiniz yeryüzündeki mescitleri canımız pahasına da olsa koruyup, imar edeceğiz. Ne haçlı terörüne ne siyonist teröre geçit vermeyeceğiz." diye konuştu.

Adıyaman

Adıyaman'da, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Cuma namazının ardından Ulu Camide çok sayıda vatandaşın katılımıyla düzenlenen gıyabi cenaze namazına, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan da katıldı.

TÜGVA Adıyaman İl Temsilcisi İdris Toprak, namazın ardından yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'daki Al Noor ve Linwood camilerine Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda şehitlerin ve yaralıların olduğunu anımsattı. 

İngiliz emperyalizminin 104 yıl önce ne uğruna savaştığını bilmeyen Yeni Zelandalıları hiç tanımadıkları Müslümanları öldürsünler diye Çanakkale'ye yığdığını ifade eden Toprak, "Bugün de kültür emperyalizmi İslamofobi virüsüyle bütün dünyayı yanlış tanıdıkları İslam ve Müslümanlara karşı kışkırtıyor. Biz de Yeni Zelanda'daki hain saldırıyı lanetliyor, İslamofobi'yi mağlup edeceğimizi ilan ediyoruz. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz." dedi.

İzmir

Konak Yalı Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan grup, saldırıda öldürülen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namazın ardından Yeni Zelanda'daki saldırı, İsrail'in Mescid-i Aksa'da yapmış olduğu baskı ve zulüm ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Taksim'deki mitingde yaşanan olaylar protesto edildi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İzmir Şube Başkanı Mesut Öndeş, vakfın hazırladığı ortak metni okudu. 

Al Noor ve Linwood camilerine düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda şehit ve yaralı olduğunu vurgulayan Öndeş, şöyle devam etti:

"104 yıl önce İngiliz emperyalizmi, ne uğruna savaştığını bilmeyen Yeni Zelandalıları hiç tanımadıkları Müslümanları öldürsünler diye Çanakkale'ye yığdı. Bugün de kültür emperyalizmi, İslamofobi virüsüyle bütün dünyayı, yanlış tanıdıkları İslam'a ve Müslümanlara karşı kışkırtıyor. Biz de Yeni Zelanda'daki hain saldırıyı lanetliyor, İslamofobiyi mağlup edeceğimizi ilan ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

Kudüs'te Filistinli Müslümanlara yapılan baskılara da tepki gösteren Öndeş, "Bebek katili Netanyahu'nun Cumhurbaşkanımız'a 'diktatör' ifadesi ile aşağılık bir şekilde yüklenmesi öfkemizi körükledi. Eli kanlı İsrail Devleti'nin bu pervasız tutumunun diplomatik ve sosyal açılardan karşılığı elbet olacaktır. Bu adımların kararlılıkla atılması hususunda devletimizin ve milletimizin yanındayız." diye konuştu.

Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camisi'nde İl Müftüsü Mehmet Aşık tarafından kıldırılan namazın ardından vakfın hazırladığı ortak metin, il temsilcisi Fatih Gün tarafından okundu.

Aydın İstasyon Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında da TÜGVA İl Temsilcisi Sefa Şık, tepkileri içeren metni okudu. 

Şırnak

Şırnak'ta Geylani Camisi önünde toplanan sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)Temsilcisi Fırat Som, ezanın ve caminin dünyanın her yerinde mazlumların kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Terör saldırılarında Müslümanların şehit edildiğini hatırlatan Som, "Yeni Zelanda'daki hain saldırıyı lanetliyor, İslamofobi'yi mağlup edeceğimizi ilan ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz." dedi.

Mardin

Şakir Nuhoğlu Camisi önünde cuma namazı sonrası bir araya gelen sivil toplum kuruluşları adına konuşan TÜGVA Mardin Temsilcisi Mesut Çetin, terör saldırısında Müslümanların şehit edildiğini aktardı.

Saldırıyı kınadıklarını dile getiren Çetin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Taksim'de düzenlenen mitingde yaşanan olaylara da tepki göstererek "Bu toprakların mayası olan ezanımıza yapılan saygısızlığın anlaşılır bir tarafı yok." diye konuştu.

Batman

Seyyit Hüsnü Genç Camisi'nde, Yeni Zelanda'da terör saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Daha sonra cami önünde bir araya gelen Batman Düşünce ve İnanç Platformu üyeleri, terör saldırısını lanetledi.

Grup adına açıklama yapan Ramazan Çelikal, mübarek günde Yeni Zelanda'daki Müslümanlardan acı bir haber aldıklarını belirtti.

49 Müslümanın şehit olduğunu, 48 kişinin de yaralandığını üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Çelikal, şöyle konuştu:

"Daha önce Müslümanlara saldırılar düzenleyenlere nasıl terörist demedilerse saldırganları, 'ruh hastası' gördülerse bunda da durum farklı olmayacaktır. Batılılar, bilin ki sizin terör konusundaki iki yüzlü tavrınızı artık çok iyi biliyoruz. Uzun süredir dünyada İslam karşıtlığı körüklendi. Her geçen gün bu İslam düşmanlığı toplu katliam boyutuna ulaştı. Dünya egemenlerince beslenen bu düşmanlığın vardığı noktaları artık hepimiz açıkça görmekteyiz. Bugün İslam ümmeti üzerinde oynanan satrancın ne boyutlara vardığının bilincinde olmamız ve zulme karşı dinamizmimizi korumamız kaçınılmazdır. Bu açıdan duyarlılığımızı korumalı ve güçlendirmeliyiz."

Bingöl

TÜGVA Bingöl İl Temsilciliği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları da saldırıyı kınadı.

TÜGVA Bingöl Yurt Koordinatörü Muhammet Arpaçık, grup adına yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen terör saldırısından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Arpaçık, saldırının kabul edilemez olduğunu ifade ederek şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Grup, "Kahrolsun Aksa'ya el uzatanlar" ve "Kahrolsun ezana dil uzatanlar" sloganları attı.

Karlıova ilçesinin Dörtyol mevkisinde bir araya gelenler de saldırıda şehit olan Müslümanlar için dua etti.

Elazığ

Yeşil Cami önünde bir araya gelen TÜGVA üyeleri saldırıyı protesto etti.

TÜGVA Üniversite Teşkilatı Basın Sözcüsü Furkan Koçak, ezana ve camilere yapılan saygısızlığın her geçen gün arttığını belirtti.

Koçak, "Bu sabah aldığımız bir haberle daha sarsıldık. Cuma namazı esnasında silahlı saldırı düzenlendiğini ve bu saldırıda çok sayıda şehidimiz ve yaralımızın olduğunu öğrendik. Hain saldırıyı lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz." şeklinde konuştu.

Van

Van'da, Yeni Zelanda'daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için Yeni Norşin Camisi'nde cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ardından cami avlusunda toplanan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Van Şubesi üyeleri ile vatandaşlar "İslami hareket engellenemez", "İslam gelecek, fitne bitecek" sloganları attı. 

Van SDİ Dönem Sözcüsü Emrah Bozkaya, burada yaptığı açıklamada, terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, "İslamofobi ile insan hakları, bir arada barış içinde yaşama, özgürlük gibi temel ilkeler fütursuzca, sorumsuzca çiğnenmekte, Müslümanlara, İslam kültürü, uygarlık ve yaşama biçimine nefret köpürtülmektedir. Dünyanın barışa en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde kimi ülkeler, dinler çatışmasını körükleyecek tarzda İslam karşıtlığını adeta siyasi tutuma dönüştürmüştür. Bu çok korkunç ve tehlikeli bir yoldur." diye konuştu.

Bozkaya, "Kimi Batılı ülkelerin, sokaklara, caddelere, mabetlere korku salan, hayatın ritmini, düzenini, huzurunu bozan bu çarpık, sahte ve ikiyüzlü yaklaşımı, kendi ülkeleri ve insanlık için felaketten başka bir şey getirmedi, getirmez. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı. 

TÜGVA İl Başkan Yardımcısı Erman Adanaş da terör saldırısını kınadıklarını belirterek, "Hain saldırıları lanetliyor, İslamofobiyi mağlup edeceğimizi ilan ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz." dedi. 

AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da terör saldırısını kınadı. 

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mahmut Gülaçar da yayımladığı mesajla Yeni Zelanda'daki terör saldırısını kınadı. 

Bitlis 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Zelanda'da iki camide ibadet halindeki Müslümanlara karşı düzenlenen insanlık dışı saldırıda onlarca Müslüman'ın şehit olmasından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. 

Yardım, "Dünyanın barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde meydana gelen bu insanlık dışı saldırıyı yapanları, yaptıranları, destekleyenleri kınıyor, bu menfur saldırıda şehit olan kardeşlerimize Rabbimden rahmet, yaralılara acil şifalar ve bütün İslam dünyasına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bitlis Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen İl Başkanı Cabir Durak, yazılı açıklamasında, terör saldırısını kınayarak, şunları kaydetti:

"Bu insanlıktan nasibini almamış zihniyetin ve ruh halinin sonucu olan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini, demeçleri, yazıları, tavırları ile bu nefret ortamına zemin hazırlayanları lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve ailelerine sabır diliyoruz. Başta siyasiler, yöneticiler, aydınlar, sivil toplum örgütleri, gazeteciler olmak üzere dünyanın bütün insanları sorumlu davranmalı, haktan, adaletten ve mazlumdan yana tavır almalıdır."

Muş 

Memur-Sen İl Başkanı Fehmi Kuzey Vurar, yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere yüce Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi. 

Eğitim-Bir-Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, onlarca Müslüman'ın şehadetiyle sonuçlanan silahlı saldırıyı kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. 

Düzce

Düzce'de, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında 2 camiye yapılan terör saldırılarına ilişkin gıyabi cenaze namazı kılındı, Kocaeli'de de saldırı protesto edildi. 

Düzce Sivil Toplum Platformu Üyeleri, cuma namazı sonrası Cedidiye Camisi önünde saldırıyı kınayarak, çeşitli sloganlar attı.

Daha sonra gruptakiler, saldırıda hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Düzce Sivil Toplum Platformu Üyeleri adına açıklamada bulunan İHH Düzce Derneği Başkanı Osman Altındal, teröristin cuma namazında cami basıp katliam yaptığını hatırlatarak, "İslam düşmanlığı, Osmanlı korkusu, Türkiye karşıtlığı olan ciddi bir kesim var." diye konuştu. 

Avrupa'da Müslümanları hedef gösterip terörist ilan edildiğini vurgulayan Altundal, "Yüzlerce camiye saldırı gerçekleştirildi, yüzlerce caminin kapısına kilit vuruldu. Bu sayede Batı'da ırkçı, İslam düşmanı kesimler iyice güçlendi." dedi. 

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kocaeli

Kocaeli'de Fevziye Cami avlusunda cuma namazı sonrası Yeni Zelanda'daki saldırı protesto edildi. 

Cuma namazının ardından grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kocaeli Şube Başkanı Muhammet Hanifi Akbulut, saldırıyla tüm Türkiye ve Müslüman aleminin sarsıldığını söyledi.

Yeni Zelanda'daki Al Noor ve Linwood camilerine düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda şehit ve yaralı olduğunu hatırlatan Akbulut, "104 yıl önce İngiliz emperyalizmi ne uğruna savaştığını bilmeyen Yeni Zelandalıları hiç tanımadıkları Müslümanları öldürsünler diye Çanakkale'ye yığdı. Bugün de kültür emperyalizmi İslamofobi virüsüyle bütün dünyayı yanlış tanıdıkları İslam'a ve Müslümanlara karşı kışkırtıyor. Biz de Yeni Zelanda'daki hain saldırıyı lanetliyor, İslamofobiyi mağlup edeceğimizi ilan ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Konuşmanın ardından saldırıya uğrayanlar için dua edildi. 

Basın açıklamasına AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdullah Eryarsoy ve Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Organizasyonunun yanı sıra birçok vatandaş katıldı. 

Sakarya'nın Serdivan ilçesindeki Sapak Camisi'nde de cuma namazı sonrası Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyeleri, saldırıyı kınadı. 

Burada yapılan basın açıklamasının ardından grup dağıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın