Dolar
32.49
Euro
34.85
Altın
2,332.57
ETH/USDT
3,154.60
BTC/USDT
64,677.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, Araştırma

Menderes'in Ölümden Döndüğü Uçak Kazası

Londra’da 17 Şubat 1959’da Türk siyasi tarihinde derin izler bırakan bir uçak kazası yaşandı. Başbakan Adnan Menderes liderliğindeki Türk heyetinin uçağı kaza geçirdi. AA, olayın yıldönümünde kazanın hikayesini ve sonraki gelişmeleri inceledi.

Emre Karaca  | 17.02.2020 - Güncelleme : 12.01.2021
Menderes'in Ölümden Döndüğü Uçak Kazası

Ankara

Londra’da 17 Şubat 1959’da Türk siyasi tarihinde derin izler bırakan bir uçak kazası yaşandı. Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm getirmek için yapılan bir dizi görüşmenin sonuncusu olması planlanan Londra’daki zirveye giden Başbakan Adnan Menderes liderliğindeki Türk heyetinin uçağı kaza geçirdi. Anadolu Ajansı, olayın yıldönümünde, kazanın hikayesini ve sonraki gelişmeleri inceledi.

Görüşmelerin ilk ayağı İsviçre’de yapılmış ve 11 Şubat 1959’da Türkiye ve Yunanistan arasında Zürih Anlaşması imzalanmıştı. Bir sonraki görüşmenin, adadaki diğer garantör devlet İngiltere’nin refakatinde Londra'da yapılması planlanmıştı. Zirvenin amacı yeni kurulacak bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’ni resmi olarak ilan edecek nihai anlaşmayı imzalamaktı.

Türk Hava Yolları’na (THY) ait ‘SEV’ isimli uçakta Başbakan Menderes’e aralarında bakan, milletvekilleri ve AA Genel Müdürü’nün de bulunduğu bir heyet eşlik ediyordu. Ancak heyeti taşıyan uçak yoğun sis nedeniyle, Gatwick havaalanına yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Surrey bölgesindeki Newdigate köyü yakınlarında ormanlık bir alana düştü. Başbakan Menderes kazadan hafif yaralanarak kurtulurken, dönemin AA Genel Müdürü Şefik Arzık, Basın-Yayın ve Turizm Bakanı Server Somuncuoğlu ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Muzaffer Ersü'nün de aralarında bulunduğu 14 kişi hayatını kaybetti. Kazada ölenlerin cenazeleri, 22 Şubat 1959 günü Türkiye'ye gönderildi.

AA, yayınladığı video haberde uçakta hayatını kaybeden dönemin genel müdürü Şerif Arzık’ın daha önce yayımlanmamış fotoğraflarını da ilk kez kamuoyuyla buluşturuyor. Haberde, ayrıca, Menderes’in hayatta olduğunu duyurduğu ses kaydı yayımlanırken, kaza sonrası olay yerine ilk ulaşan kişilerden hemşire Margaret Bailey ve uçakta bulunan dönemin Ulaştırma Bakanı Arif Demirer'in oğlu Mehmet Arif Demirer'in konuşmalarına yer veriliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın