Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: İstanbul'un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "Yaptığımız yatırımlar ve yönlendirme çalışmalarımız sayesinde İstanbul'un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu." dedi.

08.11.2018 - Güncelleme : 08.11.2018
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: İstanbul'un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu Fotoğraf: AA/Ahmet Bolat

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ulaşımda problemler olmakla birlikte son yıllardaki yatırımlarla çözüm konusunda ciddi mesafe alındığını belirterek, "Ulaşım Yönetim Merkezi olarak planladığımız birimimizde bütün araçların, trafiğin durumunu merkezi sistemden görerek yönlendirdiğimiz bir merkezimiz var. Yaptığımız yatırımlar ve yönlendirme çalışmalarımız sayesinde İstanbul'un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu." dedi.

Uysal, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "TRANSİST İstanbul Ulaşım Kongre ve Fuarı'nın" açılışındaki konuşmasında, trafik sorununun çözümü ve farklı kategorideki ulaşım araçlarının entegrasyonunu sağlama konusunda çalıştıklarını söyledi.

İnsanların tarım toplumundan sanayi toplumuna geçmesiyle şehirlerin kalabalıklaştığını aktaran Uysal, "Belirli merkezlerde toplanmaya başlanmasıyla ulaşım çok daha önemli hale geldi. Herhalde İstanbul'da olduğu kadar ulaşım başka bir şehirde bu kadar hayati öneme haiz değil. İstanbul'da daimi ikamet eden insan sayısı 15 milyon. Geçici misafirlerle birlikte bu sayı 18-20 milyona çıkıyor. İstanbul'da ulaşım konusunda problemlerimiz olmakla beraber son yıllarda yapılan yatırımlarla çözümde çok ciddi mesafeler alındı." diye konuştu.

Geçmişte yol yapmakla ulaşımın çözüldüğünü ancak günümüzde bunun yeterli olmadığını dile getiren Uysal, şöyle devam etti:

"Ulaşım ile ilgili teknolojiyi devreye almak, ulaşım araçları arasındaki entegrasyonu sağlamak çok daha önemli hale geliyor. Böyle baktığımız zaman her yıl yapıyoruz bu yıl da 11'incisi gerçekleştirdiğimiz TRANSİST İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, ulaşımın çözümü ve entegrasyonu konusunda, ciddi katkı sunduğunu düşünüyorum. Bu yıl da TRANSİST İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuar'ında 4C dediğimiz dört konu işlenecek. Maliyet, kapasite, sıkışıklık ve bağlantı konuları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve tartışılması iki gün boyunca yapılacak. Devamında burada çözüm ortağı dediğimiz, ulaşımı kamu ve özel sektörde bu konuda emek veren, çaba harcayan kurum ve kuruluşların ürünlerinin sergilendiği fuar olacak. Teknolojide üretilen ürünler ve gelinen noktalar gezilmiş ve görülmüş olacak. Bu çalışmaların ulaşıma çok ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. İstanbulluların daha rahat yaşaması, insanların işlerine daha rahat ulaşımı konusunda katkı sunacak. İstanbullular olarak bunu takip etmek zorundayız."

"Daha rahat ve güvenli ulaşım"

Ulaşıma en fazla kafa yorması gereken kentlerin başında İstanbul'un geldiğini hatırlatan Uysal, "Ulaşım Yönetim Merkezi olarak planladığımız birimimizde bütün araçlarını, trafiğin durumunu merkezi sistemden görerek yönlendirdiğimiz bir merkezimiz var. Yaptığımız yatırımlar ve yönlendirme çalışmalarımız sayesinde İstanbul’un trafiğinde yüzde 17'lik bir rahatlama oldu. Geçmişte teknolojiler insana bağımlı olarak gelişiyordu. Şimdi nesneler birbiriyle internet üzerinden iletişim kurup insanları yönlendirir hale geldi. Örneğin geçmişte trafik ışıkları önceden belirlenen süre kadar yanıp sönerken, akıllı teknolojiler sayesinde yoldaki araç ve yaya trafiğinin hangi kavşaktan daha fazla geldiğini görüp trafiği ona göre yönlendiren sistemler trafiği oldukça rahatlatıyor. Ulaşım sisteminin entegrasyonu, nerede hangi araçların kullanılacağı, hangi aracın hangi kapasitede ve maliyette olduğu gibi konular, TRANSİST'te tartışılacak. Teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi ulaşımda çok daha fazla etkili olacak. İnsanlarımızın evinden işine, işinden evine daha güvenli, daha az sürede, daha az maliyetli ve daha konforlu erişimi sağlanmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Devletimizin en büyük yatırımları İstanbul'da"

Akademik çalışma yapan kurumlar ve yatırım yapan özel sektörle iş birliğinde hareket edilmesi halinde sorunların çözüleceğini vurgulayan Uysal, "İBB olarak İstanbul'daki ulaşım problemini sadece İBB olarak devletimizin bütün kurumlarıyla koordineli bir şekilde hareket ederek çözüyoruz. Geçtiğimiz günlerde açtığımız İstanbul Havalimanı gibi yatırımlarla İstanbul ulaşımına en büyük katkıyı yine Hükümetimiz veriyor. Devletimizin en büyük yatırımları İstanbul'da. Devletimizin yaptığı Marmaray, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi yatırımlar, İstanbul trafiğini azaltan çok önemli yatırımlar. TRANSİS'te insanlar için yeni çözümler üretilmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde insanlar trafikte daha rahat, daha güvenli seyredecek ve gideceği yerlere daha kısa sürelerde gidecek." ifadelerini kullandı.

UK Transport Systems Catapult İşletme İnovasyon Direktörü Dr. Yolande Herbath ise Türkiye'ye 30 yıl önce geldiğini belirterek bu süre içinde ülkenin çok değiştiğini anlattı.

Ulaşım konusunda çok farklı çalışmaların yürütüldüğüne dikkati çeken Herbath, Türkiye ile de çalışmaya başladıklarını ve bazı konularda ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

İstanbul gibi binlerce kilometreye yayılan ve her geçen gün büyüyerek değer kazanan şehirler olduğunu anımsatan Herbanth, “İstanbul, Avrupa ve Asya arasında bir köprü. Bugün bir değer ifade ediyor. Ancak önümüzde de bir dizi zorluk var. Eğer zorlukları iyi değerlendirip çözümler ürettirsek tabii ki doğru bir hareketlilik stratejisiyle değerine değer katılabilir. Mobilite, erişebilirlilik ve yetenekle yapılacak çalışmalar sorunlar çözülebilir. Bunun için iş birliğini çok önemsiyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a plaket takdim etti. Daha sonra Turhan ve diğer katılımcılar kongre ve fuarın açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından davetliler fuar alanını gezdi.

Fuar iki gün sürecek.

Muhabir: Adem Demir

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.