Gündem

Edirne'de aracıyla nehirden taşan suların ortasında kalan kişiyi AFAD kurtardı

Edirne'de Tunca Nehri'nin yola taşması sonucu aracında mahsur kalan kişi ile sağanağın ardından evlerinde mahsur kalan 4 vatandaş, AFAD ekiplerince kurtarıldı.

Salih Baran, Gökhan Zobar  | 13.01.2021 - Güncelleme : 13.01.2021
Edirne'de aracıyla nehirden taşan suların ortasında kalan kişiyi AFAD kurtardı

Edirne

Edirne'de etkili olan sağanak sonrası debisi 20 kat artan Tunca Nehri'nin taşması sonucu Hatipköy, Büyükimailçe, Değirmenyeni ve Avarız köylerinde bazı yolların bir kısmı ve ekili tarım arazileri suyla doldu.

DSİ ekipleri, taşkın nedeniyle nehir yataklarında akışı zorlaştıran ağaç dallarını temizliyor, bazı alanlara kumdan setler yapıyor.

Değirmenyeni köyündeki temizlik sırasında nehirden çıkarılan kütükler de köylüler tarafından yakacak olarak kullanılmak üzere alınıyor. 

Köy sakinlerinden İsmail Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her taşkın tehdidinde tedirgin olduklarını, bu nedenle Suakacağı Barajı'nın yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Öte yandan, debisi sabah saatlerinde kısmen düşen nehirde, son olarak debi 211 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

Tunca Nehri, yağışın ardından 24 saatte debisinin 20 kat artması nedeniyle yükselmişti.

Tunca Nehri'nde "kırmızı", Meriç Nehri'nde ise "sarı" ikaz durumu sürüyor.

Suların ortasında kalan kişi kurtarıldı

Edirne'de Tunca Hudut Bölüğü askerlerine yemek götüren kişi, dönüşte Hatipköy-Büyükismailçe köyü yolunda Tunca Nehri'nin taşması nedeniyle aracında mahsur kaldı.

Minibüsün yarısına kadar su dolması nedeniyle aracın üstüne çıkarak yardım bekleyen görevlinin çağrısına AFAD yetişti.

Mahsur kalan kişi botla bulunduğu yerden kurtarıldı.

Yaşadıklarını ve kurtarılma anını AA muhabirine anlatan Necati Burucu (50), suya batan aracın üstüne çıkarak hayata tutunduğunu söyledi.

Suyun birden yükseldiğini belirten Burucu, şunları kaydetti:

"Son karakola giderken suyun bir karış yükseldiğini fark ettim ve durdum. Hızlı şekilde bir karış, yarım metreye yükseldi. Ardından hızlı bir şekilde bir metreyi geçti. Hemen şirketin müdürünü aradım. O da bana 'Araba elektronik, camları aç ve üzerine çık' dedi. Camı açıp üzerine çıktım. Ondan sonra kurtarma ekipleri geldi. Yaklaşık 3 saat sonra beni aracın üzerinden aldılar."

Suyun devamlı yükseldiği bir ortamda tedirgin şekilde kurtarılmayı beklediğini dile getiren Burucu, "Bir ara suya atlayıp kurtulmak istedim ama soğuktan atlayamadım. AFAD ekipleri geldi. Yerimi tespit ettikten sonra zodyak botla beni aldılar." dedi.

Burucu, AFAD, jandarma ve 112 ekiplerine teşekkür etti.

Taşan derenin yanındaki evde mahsur kalanlar kurtarıldı

Ekipler, Kocasinan Mahallesi Avrupa Kent mevkisinde taşan derenin kenarında bulunan bir evde de 4 kişinin mahsur kaldığı ihbarını aldı.

Bunun üzerine bölgeye giden ekipler, 4 kişiyi kurtardı.

AFAD ekipleri, Tunca Nehri'nin Sarayaiçi mevkisinde taşması sonucu buradaki ve Tavuk Ormanı bölgesindeki sokak hayvanlarını botlarla güvenli bölgelere götürdü.

Ekipler, taşkın nedeniyle yolda mahsur kalan bir aracı da kurtardı.

Mahsur kalan sokak hayvanlarına yem bırakıldı

Sağanak nedeniyle Sarayiçi mevkisinde Tunca Nehri'nin taşması sonucu, Tavuk Ormanı bölgesinde yaşayan sokak hayvanları mahsur kaldı. 

AFAD Edirne İl Müdürlüğü ekipleri, adaya botlarla ulaşarak mahsur kalan sokak hayvanlarına yem bıraktı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın