Dolar
32.53
Euro
34.94
Altın
2,331.58
ETH/USDT
3,154.60
BTC/USDT
64,638.00
BIST 100
9,716.77
Gündem

'Dünyanın havası' İstanbul'da tartışılacak

Dünyanın farklı kıtasında her 3 yılda bir yapılan "Dünya Temiz Hava Kongresi"nin 18'incisi bilim ve teknoloji alanında, 40'ı aşkın ülkeden gelen uzmanların da katılımıyla 23 -27 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Murat Paksoy  | 20.09.2019 - Güncelleme : 20.09.2019
'Dünyanın havası' İstanbul'da tartışılacak

İstanbul

Dünyanın farklı kıtasında her 3 yılda bir yapılan "Dünya Temiz Hava Kongresi"nin 18'incisi bilim ve teknoloji alanında, 40'ı aşkın ülkeden gelen uzmanların da katılımıyla 23 -27 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Kongre, Merkezi Londra'da bulunan Hava Kirliliğini Önleme ve Çevre Koruma Dernekleri Birliği (The International Union of Air Pollution Prevention and Environmental Protection Associations-IUAPPA) ile Hava Kirlenmesi Araştırmaları ve Denetimi Türk Milli Komitesi tarafından Türkiye de ilk kez düzenlenecek.

Hilton Maslak'ta 23-27 Eylül'de yapılacak kongrede, havanın kalitesini yükseltmek üzere enerji senaryoları, iklim ve temiz hava alanında en yeni bilimsel gelişmeler ve yeni uygulamalar tartışılarak yeni teknolojilerin yaşama geçirilmesi için stratejiler hazırlanacak.

Bu amaçla 300 den fazla sözlü ve poster sunumlarının yanı sıra Dünya Bankası (WB), Malezya Temiz Hava Kurumu (MyCAS), Avrupa Temiz Hava Federasyonu (EFCA), Asya için Temiz Hava (Clean Air Asia), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından desteklenen 6 yan etkinlik de düzenlenecek.

"40'ı aşkın ülkeden katılımcı gelecek"

IUAPPA Başkanlığını da yürüten Dünya Temiz Hava Kongresi Başkanı Prof. Selahattin İncecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yılda bir farklı bir ülkede gerçekleştirilen kongrenin yaptıkları çalışmalar neticesinde bu yıl Türkiye'de düzenlenmesine karar verildiğini söyledi.

Kongreye 2014 Kasım ayından beri hazırlandıklarını anlatan İncecik, devletten herhangi bir destek almadan kendi imkanları ve bazı kuruluşların destekleriyle yaptıkları başvurunun Amsterdam'da kabul edildiğini ifade etti.

İncecik, bu kongrenin temel amacının solunan havanın kalitesinin yükseltilmesi olduğunu dile getirerek, "Enerji senaryoları, iklim ve temiz hava alanında en yeni bilimsel gelişmeler ve en yeni uygulamaları tartışacağız. Yeni teknolojinin yaşama geçirilmesi için stratejiler hazırlayacağız. Bu stratejiler hayata geçtikçe halkımız daha da bilinçlenecek ve 'ben nasıl daha temiz bir havada yaşarım?' sorusunun cevabını bulacak." diye konuştu.

Kongrede sunulacak 3 bildirinin dışında Dünya Bankası'nın düzenlediği "Doğu Avrupa ve Batı Asya'daki Hava Kalitesi Yönetimi" yan etkinliğinin önemine işaret eden İncecik, Avrupa Temiz Hava Federasyonun'un da Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Prof. Dr. İncecik, bu federasyonun sağlık bakımından en tehlikeli ve çok ince olan partiküllerden nasıl korunulacağına ilişkin stratejiler belirleyeceğini anlatarak, kongre kapsamına Türkiye'ye gelecekler arasında bulunan Dünya Kaynakları Enstitüsü yetkililerinin de doğal kaynaklarla ilgili bir çalışma yapacağını söyledi.

Kongrede sağlık riskleri ve düşük karbon ekonomisiyle ilgili çalışmaların da yapılacağını aktaran İncecik, Hilton Maslak'ta 23-27 Eylül'de 40'ı aşkın uzmanın katılımıyla düzenlenecek kongrenin çok etkin bir grupla organize edildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.