Yakınsama nedir?

Gaye Güllü / 06.09.2023
İstanbul

Türkçeye "yakınsama" olarak çevrilen "coverenge" kavramı ekonomi, fizik, matematik ve medya başta olmak üzere birçok bilim dalında kullanılmaktadır. Teknolojik bağlamda dijitalleşme ve medyanın popülerleşmesinin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkan yakınsama kavramı ise çeşitli şebekeler üzerinde kopukluk olmadan farklı platformların interaktif biçimde kullanılmasını anlamına gelir.

Avrupa Komisyonu'nun 1997 tarihli Yeşil Belgesi'nde yakınsama; farklı şebeke platformları aracılığı ile benzer hizmet çeşitlerinin taşınması ya da telefon, televizyon ve kişisel bilgisayar gibi tüketici aygıtlarının bir araya getirilmesi olarak ifade edilmektedir. 

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde cep telefonlarımız sadece iletişim aracı olarak değil aynı zamanda kamera, saat, takvim, pusula gibi görevleri de üstlenir. Yakınsamayla beraber tekil medya ortamları ise (gazete, dergi vb.) çoklu medya ortamlarına evrilmiştir.

Teknolojik aygıtların birden fazla amaç için kompleks bir biçimde kullanılması yakınsamanın en güzel örnekleri arasında yer alır. Artık bireyler cep telefonlarından haber okuyabilmekte, bilgisayarlarını internete bağlayarak canlı  televizyon yayınlarını rahatça izleyebilmekte veya radyo yayınlarını takip edebilmektedir. Bu durum yakınsamanın günlük hayata etkisi olarak nitelendirilebilir.