Sahte hesap tuzağıyla siber dolandırıcılık: Klon TRT

Gaye Güllü / 30.09.2023
İstanbul

Sahte hesaplar, kamuoyunun güvenini kazanmış kişi ve kurumların adına açılan profillerle dezenformasyon yayma ve dolandırıcılık gibi amaçlarla kullanılıyor.

Sayıları her geçen gün artan bu hesaplar, devlet kurumlarının adını veya topluma mâl olmuş kişilerin isim ve bilgilerini kullanarak paylaşımlarda bulunuyor. Etkileşim ve çıkar uğruna yapılan bu paylaşımlar kullanıcıların mağdur olmasına ortam hazırlıyor.

Türkiye'nin köklü kurumlarından olan TRT adına açılan sosyal medya hesabı buna bir örnek.

TRT'nin adını kullanarak "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan verdiği sözü yürürlüğe sundu. Devletimizden tüm hanelere şartsız koşulsuz geri ödemesiz 12 ay boyunca 15.000 TL yardım sağlanacaktır." açıklaması ile yapılan paylaşım bir yandan dezenformasyon içerirken diğer yandan da şüpheli bir yönlendirme linki ile kullanıcıların mağdur olmasına neden oluyor.

Sahte Hesaplar Nasıl Tespit Edilir?

Sahte hesapları tespit etmenin birçok yolu vardır. Paylaşımı yapan profilin geçmiş paylaşımlarını incelemek veya aynı isme sahip doğrulanmış hesapları tespit etmek güzel bir başlangıç olabilir. Yukarda verdiğimiz örnek ise paylaşımda sayısız uyumsuzlukla kendini ele veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iddiaya konu bir açıklaması olmadığı gibi paylaşımda yer alan yönlendirme linkinin güvenli olmadığı da göze çarpıyor. Ayrıca, paylaşımı yapan hesabın kullanıcı adının da TRT ile bir ilgili olmadığı görülüyor. Son olarak paylaşımın 28 Eylül 2023 tarihinde yapıldığı ancak söz konusu maddi yardımına başvuru tarihinin 27 Eylül 2023 olarak belirlendiği görülüyor.

Ancak sahte hesaplar aracılığı ile ava çıkan siber dolandırıcılar, dijital okur yazarlığı yeterli olmayan kullanıcıların ağa düşmesini sağlamak amacıyla güvenilir kurumların isim ve fotoğraflarını emellerine alet ediyorlar. Kullanıcıların maddi ve manevi mağduriyetler yaşamamaları için sosyal mecralarda karşılaştıkları bilgilere karşı ön yargılı davranlamaları büyük önem taşıyor. Ayrıca, elde edilen bilgilerin açık kaynaklardan araştırılması ve çifte doğrulama ile konunun netleştirilmesi siber dolandırıcılıkla mücadelenin önemli adımları arasında yer alıyor.