

Sosyal medya platformlarında ve bazı internet sitelerinde yapılan paylaşımlarda Japonya'da ebeveynlerin, çocuklarına her kahvaltıda 6'şar yumurta yedirdiği öne sürüldü. ARKA PLAN VE İDDİALAR
Özellikle Facebook ve Linkedin gibi sosyal medya platformlarında yer alan paylaşımlarda "Türkiye Cumhuriyeti'nin gıda politikasının Emperyalistler tarafından dizayn edildiği" ve bu nedenle Türkiye'de zihinsel sağlığı yerinde bir gençliğin yetişmediği iddia edildi. Bu söylentilere karşı argüman olarak Güney Kore ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinin beslenme alışkanlıkları örnek gösterildi.
BULGULAR
Türkiye’de faaliyet gösteren Japon mutfaklarından İtsumi restoranı çalışanlarından Kiyo Akiyama, Anadolu Ajansı Teyit Hattı’na yaptığı açıklamada 'Japon çocukların her kahvaltıda yarım düzine yumurta yediği' iddiasının asılsız olduğunu söyledi. Akiyama, Japonya'da yaşayan ortalama bir çocuğun kahvaltıda genellikle tost, omlet, ekmek, onigiri yediğini belirtti.
Japonya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Japon kültürünü tanıtma amacı günden "Web-Japan.org" sitesinde ise Japonya'da ortalama bir kahvaltı sofrasının genellikle omlet, ızgara somon, Misoshiru (miso çorbası) ve Okayu (pirinç püresi) gibi yemekler içerdiği bilgisine yer verildi.
TARAFLAR NE DİYOR?
Mesleğini Japonya’da ve Hindistan’da icra eden Uzman Diyetisyen Tina Saha, Anadolu Ajansı Teyit Hattı’na “Bu kadar çok yumurtayı tek bir öğünde tüketmek kısa vadede ishal, kabızlık ve kusma; uzun vadede ise kemik hastalığı, kalsiyum homeostazisi, böbrek fonksiyon bozuklukları, kanser, karaciğer fonksiyon bozuklukları ve koroner arter hastalığı gibi hastalıkların hızla ilerlemesine neden olarak sağlık sorunlarına yol açabilir.” ifadelerini kullandı. Saha, "Çocuğundan yetişkinine kadar Japonlar her öğün dengeli besleniyor. Öğünlerini bu şekilde ayarlamaları temel besin gereksinimlerini karşılamak adına oldukça iyi bir yöntem." dedi.