Hollanda'da gerçekleşen erken genel seçim, Türkiye'de dezenformatif mesajların paylaşılmasına neden oldu.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Hollanda'da seçime giren Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz-Zegerius'un Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olduğu öne sürüldü.
Hollanda'da seçim 22 Kasım'da gerçekleşti. İddia ise aynı gün akşam saatlerinde Türkiye'de sosyal medyada yayıldı. Bazı haber mecralarında da paylaşılan iddia, sosyal medyada etkileşime yol açtı.
İddianın aidiyetler üzerinden politik mesajlarla ele alındığı bazı yorumlarda Dilan Yeşilgöz-Zegerius'un "Türk mülteci, Ankaralı, Tuncelili, Dersimli, Kürt, Alevi.." vb anahtar sözcüklerle kodlandığı görüldü.
BULGULAR
Başbakan Mark Rutte'nin kabinesinin 7 Temmuz 2023'te çökmesi sonrası Hollanda'da erken genel seçim kararı alınmıştı. Rutte seçime girmedi ve siyaseten emekli oldu. Yerine, yani partisi VVD'deki koltuğuna, Dilan Yeşilgöz-Zegerius geçti. Dilan Yeşilgöz-Zegerius, dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev almıştı.
Hollanda'da bin 126 aday ve 26 partinin Temsilciler Meclisi'ndeki 150 sandalye için yarıştığı oylama, Türkiye saatiyle 22 Kasım'da 23.00'te sona erdi. İddianın sosyal medyada daha oylama bitmeden paylaşıldığı ve yayıldığı görülüyor. Yalan haber, sosyal medyada tepkilere de neden oldu.
Seçimin resmi sonuçları henüz açıklanmadı ancak sandıkların yüzde 98'i sayıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre; Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) sandıktan birinci parti çıktı.
Geert Wilders'in zaferi, yabancı medya tarafından çeşitli haberlerle dünyaya servis edildi.
Mevcut tabloda bir önceki seçime göre güç kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki VVD ise üçüncü sıraya geriledi.
Seçim sonrası bir zafer konuşması yapan Wilders, "Ülkeyi biz yöneteceğiz. PVV artık hiçbir partinin görmezden gelemeyeceği 35 sandalyeye ulaştı." dedi.
Dilan Yeşilgöz-Zegerius'un da sonucun kendileri için hayal kırıklığı olduğunu ifade ettiği bir açıklaması bulunuyor.
Sonuçlara göre hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor.
Hollanda'da resmi sonuçlar 1 Aralık'tan sonra açıklanacak. Ardından da koalisyon görüşmeleri başlayacak.