"Videonun bir evin etrafında konumlanan Hamas üyelerini gösterdiği" iddiası

Irmak Küçükaksu / 08.10.2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Filistinli gruplar ve İsrail güçleri arasındaki yaşanan çatışmalar, sosyal medyada dezenformatif içeriklere konu olmaya devam ediyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

"Hamas ev ev gezip insan avlıyor. Kötülükte ve vahşette İsrail'i yarı yolda bıraktılar" açıklamasıyla dolaşıma sokulan bir videonun Hamas güçlerini gösterdiği iddia edildi. 

BULGULAR 

Teyit Hattı, videoyla birlikte öne sürülen iddianın ilk olarak yabancı sosyal medya hesaplarından servis edildiğini tespit etti. İddianın Türkçe paylaşımlara konu olmadan önce dolaşıma sokulduğu tarihin 7 Ekim Cumartesi günü olduğu belirlendi. "Hamas ev ev dolaşarak, bodrumlara sığınan kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere içerideki insanları katlediyor. Bunun sizin mahallenizde, ailenizin başına geldiğini hayal edin." notuyla paylaşılan iddia videosu 10 milyon görüntülenme aldı.

Paylaşımın altında bazı kullanıcıların yaptıkları yorumlarda videonun Hamas güçlerini değil, İsrail güçlerini gösterdiğini belirttikleri görülüyor. 

Ayrıca, aynı videonun "İsrail güvenlik güçleri, silahlı Filistinli savaşçıların saklandığı bir eve baskın düzenledi" açıklamasıyla paylaşılması bir soru işareti yaratıyor.

İsrail - Gazze sınırı yakınındaki Sderot kentinde çekildiği aktarılan videonun, Rus Telegram kanallarında: "İsrail güvenlik güçleri, konutlardan birine barikat kuran militanlara karşı operasyon düzenliyor" açıklamasıyla yayınlandıktan sonra orijinal açıklamanın değiştirilerek X platformunda dolaşıma sokulduğu fark edildi. 

Teyit Hattı iddia hakkında kesin bir sonuca ulaşmak için, videoda yer alan kişilerin üniformalarının en net görüntüsünü detaylı bir şekilde inceledi. 

Videodaki kişilerin üniforması ile Hamas güçlerine ait üniforma karşılaştırıldığında, kol kısmında bulunan arma ve takılan askeri kask ile herhangi bir benzerliğe rastlanmadı. 

Ancak İsrail güçlerinin üniforması ile videodaki kişilerin taşıdığı üniforma görüntülerinin eşleştiği anlaşıldı. 


BULGU SETİ
  • İlk olarak Telegram'da İsrail güçlerini gösterdiği belirtilerek yayınlanan videonun açıklaması değiştirilerek servis edildi. 
  • Video Hamas üyelerini değil, İsrail güçlerini gösteriyor. 
  • Videoda yer alan kişilerin İsrail güçlerine ait üniformayı giydikleri belirlendi. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Videonun bir evin etrafında konumlanan Hamas güçlerini gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.