Videodaki kişinin Fatih Camii'nin imamı olduğu iddiası

Teyit Hattı / 09.01.2024

Kaynağı gizlenerek ya da bağlamından koparılarak paylaşılan görüntüler, asılsız iddialar eşliğinde sosyal medyada paylaşılabiliyor. Birçok kullanıcı ise iddianın doğruluğunu teyit etmeden dezenformasyonun yayılmasına neden olabiliyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan bir videoda spor araba sürdüğü görülen kişinin Fatih Camii imamı olduğu iddia edildi.Yüksek etkileşim alan videonun altına yapılan yorumlar incelendiğinde arabayı kullanan kişinin Fatih Camii imamı olduğuna inanan birçok kullanıcı olduğu görülüyor. 

BULGULAR 

İddiaya konu olan videodan alınan bir ekran görüntüsü tersine arama yöntemiyle arama motorlarında aratıldı. Videonun daha önce farklı sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı görüldü. 

Görüntünün 18 Ekşm 2023'te mizah içerikli paylaşımlar yapan bir Instagram hesabına yüklendiği bulundu. İçeriğin "Fatih camii imamı" notuyla paylaşılması videonun yanlış anlaşılmasına yol açtı. Video başka sosyal medya hesaplarında bu iddiayla tekrar gündeme sokuldu ve bu konuyla ilgili dezenformasyonun yayılmasına yol açtı. Aynı videonun bu tarihten önce arabalarla ilgili içerik üreten bir Instagram hesabında paylaşıldığı görüldü. Videoya bir kişinin etkilendiği tespit edildi. Paylaşıma etiketlenen hesabın bir oto galeriye ait olduğu ve videoda arabayı süren kişinin bu oto galeri sahibi "Muhammed Uzunoğlu" olduğu tespit edildi. 

Fatih camisinde görev yapan imam ve müezzinlerin isimleri incelendi. Camide görev yapan kişilerle videoda görülen kişinin aynı olmadığı tespit edildi. 

- Fatih camisi imamı ve cemaatten bir kişi bıçaklı saldırıda yaralandı

Namazın ardından Fatih Camii'nde imam odasına giren ve imam ile görüşmek istediğini söyleyen zanlı Ö.S. imam Galip Usta ile araya girmeye çalışan Bilal Erdem'i bıçakla yaraladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre saldırının ardından hastaneye kaldırılan Galip Usta ve Bilal Erdem'in hayati tehlikesi sürüyor.  






BULGU SETİ
  • Videodaki kişinin Fatih camii imamı değil bir otomobil galerisi sahibi olduğu anlaşıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videoda arabayı süren kişinin Fatih Camii imamı olduğu iddiası doğru değil.