"Ara tatil uzatıldı" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 13.11.2023

İlk ve ortaöğretim öğrencileri, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk ara tatilinin keyfini çıkarıyor. Öğrenciler 20 Kasım'da ders başı yapacak.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada ve çeşitli haber mecralarında ise tatil süresinin uzadığına dair bir paylaşım yayılıyor.

İddiaya göre; 5 gün sürmesi planlanan ara tatile uzatma geldi, tatilin uzadığına ilişkin açıklamayı da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptı.

BULGULAR

İddianın "Milli Eğitim Bakanı açıkladı: 5 gün sürmesi planlanan ara tatile uzatma geldi" başlığıyla sunulduğu ve yayıldığı görülüyor.

Haber içeriğinde ise Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre tatilin 13 Kasım'da başlayıp 17 Kasım'da bittiği, önündeki ve arkasındaki hafta sonu tatillerinin de hesaba katılmasıyla toplam tatilin 9 gün olarak gerçekleşeceği belirtiliyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına ait çalışma takviminde birinci dönem ara tatilinin 13 Kasım-17 Kasım tarihlerinde planlandığı açık. Takvime Bakanlığın sitesinden erişilebilir.  

BULGU SETİ
  • Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre birinci dönem ara tatili 13 Kasım'da başlayıp 17 Kasım'da bitiyor.
  • Yanıltıcı başlıkla tatile uzatma geldiği şeklinde bir algı oluşturulduğu, okurun tıklama tuzağına çekildiği ve yanıltılmaya çalışıldığı görülüyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Ara tatile uzatma geldi" iddiası, bir yanıltıcı başlık örneği, gerçeği yansıtmıyor.