Kamu kurumlarının yabancı yatırımcılara satılacağı iddiası

Aras Fırat Tekeş / 26.06.2023
İstanbul

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinin ardından sosyal medyada Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kamu kurumları hakkında ortaya atılan iddialara bir yenisi daha eklendi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınladığı bir haberde "Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekibin Varlık Fonu’ndaki Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve BOTAŞ gibi kurumların satışı için analiz yaptığı belirtiliyor. Hükümetin Körfez ağırlıklı 100 milyar dolarlık yabancı sermaye çekmek istediği öne sürülüyor. Ekonomistler “ABD, AB ve Japon sermayesinin bu güvensizlik ortamında yatırım yapması zor”, iş dünyası ise “Ekonomimizi dayanıklı kılmak için güvenli politikalara ihtiyacımız var” diyor." ifadeleri yer aldı. 

Haber metninde eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu'nun "Türk Hava Yolları’nın (THY) bir kısmı, BOTAŞ, Türk Telekom gibi Varlık Fonu’nda bulunan şirketlerin bir kısmının satışı söz konusu olabilir. Ancak ABD, Avruğa Birliği ve Japon sermayesinin bu güvensizlik ortamında bu şirketlere talip olması zor görünüyor. Bu da satışların Ortadoğu ülkelerine yapılacağını gösteriyor. Güven çok kolay kaybediliyor ve uzun sürede zor kazanılıyor. Ekonomi uzun süre bu şekilde idare edilmezdi. Bu nedenle yabancı sermayeyle iyi ilişkileri olan iki isim getirildi: Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek. Bu insanların kişisel ilişkilerini kullanarak yabancı sermaye getirilmesi planlanıyor. Ancak kişisel ilişkilerle 50-60 milyar doları birkaç senede getirebilir. Ancak söylendiği gibi 6 ay içerisinde 100 milyar dolar gelmesi mümkün değil.” dediği belirtildi. 

Bu iddia kısa sürede çok sayıda internet sitesi tarafından haberleştirilerek okuyuculara servis edildi. Birgün haberi "İddia: THY, Türk Telekom ve Botaş gibi kurumların satışı için analiz yapılıyor" başlığıyla yayınladı. 

BULGULAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iddiaların sosyal medya platformlarında yayılmasının ardından konuyla ilgili Twitter hesabından basın açıklaması yayınladı. 

Yapılan Açıklamada söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Tamamen gazetenin kendi yorumlarına dayalı ve bilinçli bir yalan haber olduğuna işaret edilen açıklamada, "Bu haberler, sadece güzide kurumlarımızı satış manipülasyonu ile yıpratma gayretidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de konuyla ilgili bilgi notu paylaştı.

BULGU SETİ
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı; haber sitesi, gazeteler ve sosyal medya platformlarında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi konuyla ilgili bilgi notu paylaştı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Aralarında THY, Türk Telekom ve BOTAŞ'ın olduğu bazı kamu kurumlarının satılacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor.