

Sosyal medyada yapay zeka teknolojisiyle birlikte daha da artan bilgi kirliliği, akademik çalışmaya konu oldu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli bir proje ile yapay zeka kaynaklı bilgi kirliliği ve toplumsal bellek arasındaki bağlantı araştırılacak. Çalışmayla sosyal medyada yayılan yanıltıcı içeriklerin, toplumsal bellek ve davranışlar üzerindeki etkisi incelenecek. Proje kapsamında Bursa Teknik Üniversitesi'nde (BTÜ) Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı kuruldu. Projenin yürütücüsü olan ve Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na konuşan BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Pınar Bürhan, belleğin doğası gereği yeniden yapılanan bir süreç olduğunu ve manipüle edilebileceğini söyledi.
YANLIŞ BİLGİ, BELLEKTE GERÇEĞİN YERİNE GEÇEBİLİR Mİ?
Yanlış bilgi yayılımının yanlış öğrenme sorununa neden olduğu ve bir yanlışı düzeltmenin zorluğu biliniyor. Bununla birlikte tartışılan sorular da var:
-Sürekli tekrar eden yanlış bilgi, belleği değiştirebilir ve bellekte gerçeğin yerine geçebilir mi?
-Yanlış bilgi etkisi, kişinin yanlış, sahte, çarpıtılmış bilgiyi gerçek anılarıyla birleştirip hatalı anımsamalara yol açabilir mi?
-Bellek, zamanla yanlış bilginin kaynağı haline gelebilir ve yanlış bilgiyi doğru gibi hatırlayabilir mi?
-Bazı insanlar, yanlış bilgiye daha mı yatkın? Neden?
YANILTICI BİLGİNİN BELLEK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Bunlar ve bunlara benzer sorularla birlikte yanıltıcı bilginin bellek üzerindeki etkisi, bir akademik çalışmayla analiz edilecek. BTÜ'de 1,5 yıl önce yazılan bilişsel psikoloji alanındaki proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklendi. Proje 1,5 yıl önce yazıldı ve geçen kasım ayında TÜBİTAK'tan maddi destek alındı.
Üniversitede halihazırda Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı açıldı. Projenin yürütücüsü olan BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Pınar Bürhan ve projeye destek sunan lisans öğrencileri Zeynep Savaş, Sema Nur Güner ile Recep Bürtek çalışmalarını sürdürüyor. Ön çalışma kapsamında sahte haber örnekleri belirlendi. Şu an veri aşamasına hazırlanılıyor, veri toplanacak ve davranış ölçümleri alınacak. Analiz kapsamında gerçek dünyanın yanı sıra sanal gerçeklikle yaratılan dünyalardan elde edilen veriler de değerlendirilecek.
BAZILARIMIZIN YANLIŞ BİLGİYE ÇOK DAHA YATKIN OLDUĞU DOĞRU MU?
Projenin yürütücüsü olan Bürhan, teknoloji ve dijital medya aracılığıyla yayılan yanıltıcı içeriklerin hızla artış gösterdiğini düşünüyor. Bu projeyle dijital medyada yayılan yanlış bilgi içeriklerinin bellek üzerindeki etkileri incelenecek. Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na konuşan Bürhan şu bilgileri paylaştı:
BTÜ'den yapılan açıklamada da Bürhan'ın şu değerlendirmesi paylaşılmıştı:
Yanıltıcı bilgilerin ve bellek üzerindeki etkilerinin analiz edileceği proje kapsamı ise şöyle: