Kayseri'deki arkeolojik kazılarda 7 bin yıllık buğday tohumunun bulunduğu ve bu tohumlardan 1'e 8 bin oranında verim alındığı iddiaları sosyal medyada ve kimi haber platformlarında yer buldu.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
2017 yılında gündeme gelen iddialara göre söz konusu buğday tohumları, 2014 yılında Kayseri'nin Kütlepe Ören Yeri'nde yapılan kazılar sırasında gün yüzüne çıkarılan bir küpün içinden çıktı.

Tohumların ekim yapıldığı alanlarda 1'e 8 bin oranında verim alındığı öne sürüldü. Kimi paylaşımlarda söz konusu tür 'siyez buğdayı' olarak nitelendirildi.
BULGULAR
Kayseri Kültepe Kazılarının başkanlığını yürüten Prof.' Dr. Fikri Kulakoğlu, arkeolojik çalışmalar yapılan alanda buğday bulunduğuna dair iddiaları yalanladı. Kültepede 7 bin yıllık bir yerleşime rastlanmadığını belirten Prof. Kulakoğlu, kazı esnasında, iddia edildiği gibi bir küpün de bulunmadığını söyledi.
Ayrıca Prof. Dr. Hasan Ali Şahin’in danışmanlığında Buşra Lort imzalı "Kültepe-Kanis Kazıları ve Sonuçları" başlıklı teze göre Kültepe bölgesinin tarihi, milattan önce 2000 ila 3000 yılları arasına dayanıyor.
Yine Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kütür Örgütü'nün verilerine göre Kaniş Krallığı'nın başkentliğini yapan Kültepe bölgesi milattan önce 2'nci bin yıldan kalma bir yerleşim yeri. Bu bilgiler de kazı alanından 7 bin yıllık tohum çıkarıldığı iddialarını çürüten nitelikte.
TARAFLAR NE DİYOR ?
Tekrar dolaşıma giren paylaşımlara göre 7 bin yıllık tohum, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Mermer Mahallesi'nde çiftçilik yapan Özkan Yıldırım (yukarıdaki fotoğrafta) tarafından ekildi. Sosyal medyada Özkan Yıldırım'ın, tohumdan 1'e 8 bin oranında verim aldığı öne sürüldü.
Anadolu Ajansı'nın konuştuğu Özkan Yıldırım, "Ben sadece diğer buğdaylara göre 2 - 2.5 kata yakın daha fazla verim alındığını ve maliyetinin diğer buğdaylara göre daha az olduğunu söyledim" diyerek iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yıldırım ayrıca, ektiği buğdayın sosyal medyada belirtildiği gibi 'siyez buğdayı' olarak tescillendiğine dair iddiaların da aslı olmadığını söyledi ve tarlasında kullandığı buğday tohumlarının yaşına dair herhangi bir bilgisi olmadığını ifade etti.
"1’E 8 BİN ORANI İMKANSIZ"
Tarım ve Orman Bakanlığı Müşaviri Ali Recep Nazlı da sosyal medyada sık sık dolaşıma sokulan iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. "Isıtılıp ısıtılıp yeniden okuyuculara sunulan bir haber bu. Bu tür yapılan haberler Türkiye’nin ıslah çalışmalarına ve buğdayla ilgili yapılan çalışmalara zarar veriyor" diyen Nazlı "İlk olarak herhangi bir buğday tohumunun 1'e 8 bin vermesi akıl ve mantıkla açıklanabilecek bir oran değil. Şu an Türkiye'de en verimli buğday tohumu yaklaşık 1'e 60 civarlarında veriyor. İkinci olarak sosyal medyada dolaşan buğday fotoğrafı siyez buğdayı değil."