Videonun Manisa'da kaydedildiği iddiası

Teyit Hattı / 24.04.2024

Halka şeklindeki bulutların görüldüğü görüntünün Manisa'nın Kula ilçesinde kaydedildiği öne sürüldü. Sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken paylaşımın, çok sayıda etkileşim aldığı görüldü.


İddianın farklı kullanıcılar tarafından da gündeme getirildiği tespit edildi.

BULGULAR

AA Teyit Hattı videodan alınan ekran fotoğraflarını tersine görsel arama metodu ile aradı. Görüntünün 11 Nisan 2024'te Sicilya'nın doğu kıyısında bulunan Etna Yanardağı'nı gösterdiği açıklamasıyla paylaşıldığı görüldü.

Buradan yola çıkılarak yapılan araştırmalarda, sosyal medya kullanıcılarının Etna Yanardağı'ndan yükselen halka bulutlarla ilgili paylaşımda bulundukları görüldü. Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün (INGV) Etna Gözlemevi’nde volkanolog olarak görev alan Boris Behncke, 5 Nisan 2024'te X (eski adıyla Twitter) hesabından bu bulutlarla ilgili bilgilendirme yaparak, çeşitli fotoğraflar paylaştı. Behncke'nin bu bulutları 'zarif buhar halkası' (volkanik girdap halkaları) olarak adlandırdığı görüldü. 

Nisan ayının başında Etna Yanardağı'ndan yükselen volkanik girdap halkaları çeşitli haber kaynaklarına da konu olduğu görüldü. 

BULGU SETİ
  • Videonun, Manisa'nın Kula ilçesinde kaydedilmediği belirlendi.
  • Görüntünün, İtalya'daki Etna Yanardağı'nı gösterdiği anlaşıldı.
  • Videoda görülen halkaların 'volkanik girdap halkaları' olarak adlandırıldığı tespit edildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Manisa'nın Kula ilçesinde kaydedildiği iddiası doğru değil.