28 Şubat'ta İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik başlattığı saldırıların ardından ABD Başkanı Donald Trump 15 günlük ateşkes sürecine girildiğini açıkladı. İran yönetimi, ABD ve İsrail ile savaşı sonlandırmak için Pakistan'da yürütülecek müzakerelerin 15 günlük ateşkes süreci içerisinde neticelendirilmesini hedeflediğini duyurdu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin İran'ın ateşkes görüşmeleri için Pakistan'a giden heyetini taşıyan uçağı gösterdiği iddiası kısa sürede gündem oldu.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, müzakerelerin 10 Nisan'da Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta başlayacağı belirtildi.
ABD merkezli sosyal medya platformu X'te, ABD ile müzakereler için Pakistan'a gidecek İran heyetini gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görüntüler kısa sürede gündem oldu. Görüntülerin, Pakistan'ın heyeti taşıyan uçağı koruma altına aldığı anları yansıttığı öne sürüldü.
BULGULAR
Görüntülerin dijital izi sürüldüğünde videonun Şubat 2019'dan bu yana dolaşımda olduğu görüldü.
Görüntüler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın İslamabad’a inişinden önce kendisine eşlik eden Pakistan uçaklarını gösteriyor.