"Suudi Arabistan’da çarşaf giymek yasaklandı" iddiası

Gaye Güllü / 29.04.2024
İstanbul

X'in görüntülenme ve etkileşim başına kullanıcılara ödeme yapması, sosyal medyada birçok asılsız iddianın paylaşılmasına neden oluyor. Para kazanmanın yanı sıra, kamuoyunu manipüle etme veya yönlendirme amacı da taşıyan bu paylaşımlara karşı şüphe ile yaklaşmak büyük önem taşıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman'ın "Çarşafı yasakladım, çarşaf giymek isteyen Türkiye'ye gidebilir".. dediği iddia edildi.

Söz konusu paylaşım,  2.5 milyon görüntülenme ve binlerce etkileşim alarak kısa sürede gündem oldu. Sayısız kullanıcı iddiayı doğru kabul ederek farklı yorumlarda bulundu.

BULGULAR

AA Teyit Hattı X'te kısa sürede gündem olan bu iddiayı araştırdı. Yapılan açık kaynak taramasında, Veliaht Prens bin Selman'ın ülkede çarşaf giymenin yasaklandığına yönelik bir açıklaması bulunmadığı belirlendi.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'nın resmi sayfasında bu konu ile ilgili herhangi bir haber yer almadığı tespit edildi. 

Ardından, İngilizce anahtar kelimelerle yapılan açık kaynak taramasında da iddiaya konu açıklamaya yönelik bir bulguya rastlanmadı. 

Söz konusu iddia Türkçe anahtar kelimelerle aratıldığında, iddianın geçmiş dönemlerde de gündeme geldiği belirlendi. Yapılan incelemede, söz konusu iddiaların 2018'e kadar gittiği ve tümünün asılsız olduğu belirlendi.

NE OLMUŞTU?

Prens bin Selman Mart 2018'de vermiş olduğu bir röportajda kadınların giyimiyle ilgili beyanlarda bulunmuş ve kadınların düzgün ve saygılı giyindikleri sürece, başlarını kapamalarına ya da abaya adı verilen siyah, bol ve vücudu örten kıyafetleri giymelerine gerek olmadığını açıklamıştı.

BULGU SETİ
  • Suudi Arabistan resmi kaynaklarında çarşafın yasaklandığına dair bir bulgu yok.
  • Söz konusu iddianın 2018'den bu yana dolaşımda olduğu tespit edildi.
  • Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın böyle bir açıklaması bulunmuyor.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Suudi Arabistan’da çarşaf giymek yasaklandı" iddiası doğru değil.