"Somali, Türkiye'ye vize kısıtlaması getirdi" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 19.09.2026
İstanbul

Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan asılsız bir iddia, sosyal medya platformlarında hızla yayılarak gündem oldu.


Bilginin Doğrusu Cebinizde:

Yanıltıcı içerikler her yerde! Sosyal medyada önünüze düşen dezenformatif haberlerin doğruları her gün telefonunuza gelsin isterseniz, bağlantıya tıklayın: Teyit Hattı’nın WhatsApp kanalına katılın.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

ABD merkezli sosyal medya platformu X'te, Somali'nin Türkiye'ye vize kısıtlaması getirdiği iddiası dolaşıma girdi. Kısa sürede yayılan paylaşım yaklaşık 2 milyon görüntülenmeye ulaştı.

İddia, "Artık vize almadan gidilemeyecek, Somali’ye gidecek Türk vatandaşları için giriş prosedürü değişti, seyahat öncesinde elektronik vize veya seyahat izni alınması gerekiyor" ifadeleriyle çok sayıda kullanıcı tarafından dolaşıma sokuldu.

İddianın doğruluğunu teyit etmek isteyen bazı kullanıcılar, X'in yapay zeka asistanı Grok'a başvurdu.

BULGULAR 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Somali'nin Türk vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını duyurdu.

Açıklamada, bazı sosyal medya hesapları ve basın organlarında yer alan haberlerin manipülasyon içerdiği vurgulandı. Türkiye ile Somali arasındaki seyahat şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını bildiren DMM, iki ülke vatandaşlarının mevcut vize rejimine tabi olmaya devam ettiğini kaydetti.

Son dönemde gelişen Türkiye-Somali stratejik ortaklığını hedef alan bu tür haberlerin toplumu yanıltmaya yönelik kasıtlı dezenformasyon çabası olduğu ifade edilen açıklamada; kamuoyunun asılsız iddialara itibar etmemesi ve yalnızca resmi makamların açıklamalarını dikkate alması istendi.

Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat rehberi ne diyor?

İddiaların aksine, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan seyahat rehberine göre Somali için vize şartı yeni bir uygulama değil.

Bakanlık, Türk vatandaşlarının tüm pasaport türlerinde vizeye tabi olduğunu ve sınır kapılarında vize verilmesi uygulamasının bulunmadığını belirterek, seyahat öncesinde vize alma zorunluluğuna dikkat çekiyor. 

BULGU SETİ
  • Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyaya yansıyan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Somali, Türkiye'ye vize kısıtlaması getirdi" iddiası gerçeği yansıtmıyor.