Ses Analizi: Şifa Hastanesi'nde çalıştığını iddia eden hemşirenin videosu kurgu mu?

Aras Fırat Tekeş / Video: Ömer Çakır / 14.11.2023
İstanbul

Geçtiğimiz günlerde, İsrail kuşatması altındaki Gazze'nin kuzeyinde yer alan Şifa Hastanesi'nde hemşire olarak çalıştığını öne süren bir kadının yaptığı video paylaşım, başta X (eski adıyla Twitter) olmak üzere sosyal medya platformlarında gündem oldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sık sık İsrail'in Gazze'deki harekatını destekleyen paylaşımlar yapan "Open Source Intel" isimli X hesabı, 13 milyondan fazla izlenme sayısına ulaşan bir video paylaştı.

X'de dolaşıma giren ve İsrailli gazeteci Edy Cohen tarafından da paylaşılan videoda, elinde steteskop olan tıbbi maskeli bir kadının bombardıman altında bazı açıklamalar yaptığı görülüyor.

Hemşire olduğunu iddia eden kadın, "Dünya bunları bilmeli. Dünya Hamas'ın burada neler yaptığını bilmeli. Hastanenin tamamını ele geçirdiler. İlaçların ve akaryakıtın tamamını aldılar. Hastaları tedavi edecek hiçbir şeyim kalmadı." ifadelerini kullandı. Kadın ayrıca, küçük bir çocuğa morfin kullanmadan işlem yapmak zorunda kaldığını söyledi. Bu video farklı sosyal medya kullanıcıları tarafından defalarca paylaşıldı ve milyonlarca kez görüntülendi. 

Bazı Youtuber'lar Şifa Hastanesi'nde çalıştığını öne süren kadının ifadeleriyle ilgili inceleme videoları yayımladı. Videodaki iddaları destekleyen yorumlarda bulunanlar da oldu.

Bir Instagram kullancısı, "Gazze'deki Şifa Hastanesi doktoru, Hamas'ın Gazzeli sivillere yaptıkları hakkındaki gerçekleri ortaya koyuyor." ifadeleriyle aynı videoyu paylaştı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, bilgisayar ortamında iddiaya konu olan videonun ses kanallarını inceleyerek bazı tutarsızlıkları ortaya çıkarttı. 

Yapılan incelemede, videoda "8. saniye, 19. saniye, 28. saniye, 38. saniye, 45. saniye, 49. saniye, 53. saniyede" patlama seslerinin duyulduğu görüldü. Bu patlama seslerinin hepsinin birbirleriyle aynı olduğuna dair şüphe sonucu, videodaki ses bilgisayar ortamına aktarıldı.

Hemşire olduğu öne sürülen kadın konuşurken, videoda duyulan patlama seslerinin dalga boyları ve formlarının birbiriyle tutarlı olduğu tespit edildi. İlk dört patlamanın ses dalgalarına ait ekran görüntüsü, aşağıdaki görselin sağ bölümünde kırmızıyla işaretlenen alanda belirtildi. 

İncelemede, videodaki patlamaların belli aralıklarla gerçekleştirildiği sonucuna ulaşıldı. Videoda toplamda 7 kez duyulan bombardıman sesinin ilk dördünün arasında onar saniye (10), kalan üçünün ise dörder saniye (4) aralıklarla gerçekleştirildiği tespit edildi.

Patlamaların gerçekleştiği ilk an ve sesin yankılanmasının tamamının, ortalama üç (3) milisaniye olduğu ölçüldü. Bu durum aynı patlama efektinin videoda peş peşe kullanıldığını ortaya çıkarttı. 

BULGU SETİ
  • Hemşire olduğu iddia edilen kadının konuştuğu videoda toplamda yedi patlama gerçekleştiği tespit edildi.

  • Bilgisayar ortamında yapılan incelemede patlamaların dalga boylarının ve formlarının birbirleriyle uyumlu olduğu anlaşıldı. 

  • Patlamalardan ilk dördü onar saniye, kalanlar ise dörder saniye aralıklarla gerçekleşti. 

  • Patlamaların her birinin ortalama 3 milisaniye olması, aynı ses efektinin peş peşe kullanıldığını ortaya çıkarttı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Şifa Hastanesi'nde çalıştığı öne sürülen hemşirenin videosundaki patlama seslerinin kurgu olduğu belirlendi.