

Seçim kampanyası, siyasi partilerin ve adayların kendilerini kamuoyuna tanıtma, anlatma, destek toplama, seçmeni oy vermeye ikna ederek seçilebilme oranlarını arttırmak amacıyla düzenledikleri çeşitli faaliyetlerin tümü olarak tanımlanabilir. Bu faaliyetlerin bazıları, miting düzenleme, tanıtıcı reklamlar, broşürler hazırlama ve seçmenleri ziyaret etme şeklinde çeşitlendirilebilir. Seçime katılacak olan partilerin ve siyasilerin seçim kampanyası yapma hakları 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'unun 49. maddesinde yer alan "Seçimlerde propaganda, bu kanun hükümleri dairesinde serbesttir." ifadeyle de meşrulaştırılmış.
Öte yandan, seçim kampanyasının düzenlenebileceği zaman aralığı yine aynı maddede belirtiliyor. Buna göre "Propaganda, oy verme gününden önceki 10. günün sabahında başlar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00'ında sona erer." Kampanya süresinin bitmesiyle birlikte de seçim yasakları başlamış oluyor.
298 sayılı kanunda belirtilen zaman çerçevesi sürecinde devam eden "seçim yasaklarıyla", seçmenlere düşünme zamanı tanımak, seçim günlerinde meydana gelebilecek olan gerilimleri ve olumsuz durumları en aza indirgemek amaçlanıyor. Seçim yasakları yine aynı şekilde ilgili mevzuatın çeşitli maddelerinde belirtiliyor.
Kanunun 57. maddesine göre, "Seçime katılan siyasi partiler ve adaylar, seçimin başlangıç tarihinden seçim "propaganda süresinin sona ermesine kadar", kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbesttir."
79. maddesine göre, "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır.
Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz. "
151. maddesine göre, "Oy verme gününden önceki günün saat 18.00'dan sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açık yerlerde seçim propagandası için toplantı veya propaganda yapanlar veya bu maksatla yayınlarda bulunanlar veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette söz, yazı veya sair suretlerle propaganda yapanlar veya asılsız şayialar çıkaranlar üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçim yasakları ise, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayımladığı seçim takvimine göre, 27 Mayıs akşamı saat 18.00 ila 28 Mayıs gecesi saat 24.00 arasında uygulancak.