Paylaşılan fotoğraftaki kişi Binyamin Netanyahu mu?

Ayşenur Cevahiroğlu / 21.09.2022

Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aynı fotoğraf karesinde yer aldığı iddiası sosyal medyada çok sayıda etkileşim aldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bir sosyal medya kullanıcısı, Twitter'da Necip Fazıl, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Binyamin Netanyahu'nun aynı fotoğraf karesinde yer aldığını öne süren bir paylaşımda bulundu. Fotoğrafta bulunan bir kişi işaretlenerek İbranice Binyamin yazıldı. Paylaşımda bilginin kaynağına yer verilmedi. BULGULAR

AA Teyit Hattı fotoğrafta bulunan Av. Ali Gengeç'e ulaşarak bu iddiayı sordu. Av. Gengeç, fotoğrafın, Necip Fazıl'ın konferans vermek amacıyla Kayseri'ye geldiği sırada çekildiğini aktardı. Konferansın tarihini tam olarak hatırlamadığını ifade eden Gengeç, fotoğrafın 1970'lerin başında olabileceğini söyledi.

Bu iddianın yalan olduğunu ve o kişinin Binyamin Netanyahu olmadığına dikkati çeken Gengeç, fotoğrafta Av. Nazım Erinmez ve Dr. Mehmet Soysaraç'ın da bulunduğunu, Hulusi Akar ve Abdullah Gül'ü de Kayseri'den tanıdığını aktardı. 

Öte yandan, Binyamin Netanyahu 1967 yılında askeri yükümlülüğünü tamamlamak amacıyla İsrail Savunma Kuvvetleri'ne katıldı. 1967-1970 yılları arasında meydana gelen Yıpratma Savaşı'ndaki bir dizi operasyonda aktif olarak yer aldı. 06-25 Ekim 1973 tarihleri arasında gerçekleşen Yom Kippur Savaşı'nda savaştı. Altı yıl boyunca İsrail Savunma Kuvvetleri'ndeki hizmetinin ardından ordudan ayrıldı.

Ayrıca, Binyamin Netanyahu'nun İsrail Savunma Kuvvetleri'de hizmet ettiği sırada çekilen fotoğrafı (sağda) incelendiğinde, gönderide işaretlenen kişiyle benzemediği anlaşılıyor. 

BULGU SETİ
  • AA Teyit Hattı fotoğraftaki kişilerle konuşarak fotoğraftaki kişinin Binyamin Netanyahu olmadığını tespit etti.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Necip Fazıl, Hulusi Akar ve Abdullah Gül ile Binyamin Netanyahu'nun aynı fotoğraf karesinde yer aldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.