"Mossad, X hesabından İran'a tehdit mesajı paylaştı" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 12.04.2024
İstanbul

İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binası savaş uçaklarıyla hedef alınmış, saldırıda Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybetmişti. İran, büyükelçilik saldırısından İsrail'i sorumlu tuttu ve misillime yapacağını açıkladı. İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, İsrail'in, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına ülkesinin "hızlı, doğrudan ve güçlü" şekilde karşılık vereceğini söyledi. Bölgede çatışma riskinin tırmanmasıyla beraber, taraflar arasındaki gerginlik sosyal medyaya da yansıdı.


ARKA PLAN VE İDDİALAR

Mavi tike sahip olan Mossad Commentary isimli, 306 bin takipçisi olan bir X (eski adıyla Twitter) hesabı, İran'ın başkenti Tahran'a ait bir fotoğrafı "Öncesi" ifadesini ekleyerek takipçilerine servis etti. 3 milyondan fazla kişi tarafından görüntülenen paylaşımda İsrail'in İran'a vereceği karşılık sonrası Tahran'ın enkaza döneceği iması yapıldı. 

Bu paylaşım, Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları arasında da gündem oldu. Bir X kullanıcısı, Mossad Commentary adlı hesabın paylaşımının ekran görüntüsü alarak, "İsrail istihbarat servisi Mossad, İran'ın başkenti Tahran'ın fotoğrafını yayınlayarak tehdit etti." ifadelerini takipçilerine servis etti.

Bu iddia onlarca X hesabı tarafından benzer ifadeler kullanılarak dolaşıma sokuldu. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırdı. 

Google ve Yandex gibi arama motorları üzerinden, Mossad'ın sosyal medya platformlarıyla ilişkisi araştırıldı. Açık kaynaklarda 'Mossad Commentary' ifadeleriyle yapılan taramada, bu hesabın geçmişte çok sayıda kaynakta 'parodi' (taklit) olarak nitelendirildiği tespit edildi. 

Avrupa'da faaliyet gösteren bir haber sitesinin, 3 Nisan 2024 tarihli "Sahte Mossad hesabı internette kafa karışıklığı yaratıyor" başlıklı bir haberinde, bu hesabın İsrail Devleti yetkilileri tarafından yapılmayan açıklamaları, gerçekmiş gibi takipçilerine servis ettiği ve çok sayıda manipülasyona imza attığı bilgisine yer verildi.

Mossad'ın resmi web sitesine girildiğinde yer alan X (eski adıyla Twitter) butonuna tıklandığında, en son 20 Eylül 2020 tarihinde paylaşım yapan bir hesaba yönlendirildiği tespit edildi. 

BULGU SETİ
  • Mossad'ın resmi X hesabından en son 20 Eylül 2020 tarihinde paylaşım yapıldı.

  • Fotoğrafı paylaşan hesabın açık kaynaklarda 'parodi hesap' olarak belirtildiği anlaşıldı. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın X hesabından İran'a yönelik tehdit mesajı yayınladığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.