İstanbul-Edirne yolundaki araç konvoyunda "6 bin kilometre" iddiası

Çağdaş Çetindemir / 04.10.2022

İkinci el araç satışında uygulanan 6 bin kilometre kuralı gündemdeki yerini koruyor.  Sosyal medyada gündeme gelen bir araç konvoyu videosu, görüntüyü bu kuralla ilişkilendiren sosyal medya paylaşımlarına neden oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Çok sayıda aracın İstanbul-Edirne yolunda konvoy halinde seyrettiğini gösteren video, araçların 6 bin kilometre sınırını doldurmak için yol aldığı iddiasıyla gündeme geldi. Video sosyal medya kullanıcıları arasında etkileşime yol açtı.

BULGULAR

İlk olarak TikTok’ta 21 Eylül'de paylaşılan videoda "İstanbul-Edirne arası sıfır mersolar 6 bin kilometre devirmeye çalışıyor." yazıldı. Videoyu paylaşan hesabın iletişim adresine elektronik posta gönderildi ancak içerik yayımlanana dek bir geri dönüş olmadı.

Videoyla ilgili iddia, ulusal medya organları tarafından da haberleştirildi ve sosyal medyada paylaşıldı. Video içeriği daha sonra silindi.


Mercedes Benz Türkiye şirketi adına yapılan açıklamada; çalışma kadrolarının hem araç deneyimi hem de eğitim amaçlı olarak bu araçlarla İğneada'ya gittiği belirtildi.

Genel merkezi Esenyurt’ta bulunan otomotiv şirketinin Edirne'ye yıllardır test sürüşü organizasyonu yaptığı biliniyor. AA Kırklareli Muhabiri Özgün Tiran'ın görüştüğü İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık da söz konusu araçların beldeye geldiğini ve kendisinin de araçları gördüğünü söyledi.

Otomotiv uzmanı bir gazeteci, söz konusu firmanın yönetim gruplarından birisinin İğneada'ya eğitime gittiğini ve yoldaki araç deneyiminin ise eğitimin bir parçası olduğunu yazdı.

Söz konusu videoda araçların güvenli sürüşte olduğu, sol şeritte sola yakın biçimde, ortalama bir hız ve belirli aralıklarla konvoy halinde ilerlediği gözleniyor. 

Görüntüyle ilgili iddianın temelinde 6 bin kilometre kuralıyla ilgili şüphe yatıyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ile ilgili değişiklik yapılmıştı. Buna göre; satış için ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmesi gerekiyor. Konunun detayları Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberde görülebilir.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden "İller Arası Mesafe" sorgulandığında İstanbul-Edirne arası mesafenin 230 kilometre olduğu görülüyor. Araçların kilometre sınırını aşması için çok sayıda sefere ihtiyaç var.

Paylaşılan yorumlarda; kilometre ile teknik olarak oynanabileceği, araçlara bant üzerinde kilometre yaptırılabileceği, bu yöntemin çok masraflı olduğu ve kilometre kuralına uyulmaksızın gerçekleşecek satış halinde ödenecek cezanın bile daha az masraflı olacağı gibi ifadelerle iddianın mantıksal tutarlılıktan uzak olduğu değerlendiriliyor.


Yaygın olarak araba satışının yapıldığı bir e-ticaret platformu ikinci el alım satımda tüketiciyi korumak için yeni uygulamalarını devreye aldı. Konuyla ilgili detaylara Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haberden göz atılabilir. 


"REEL OLMAYAN KİLOMETRE BİLGİSİYLE İLAN GÖRÜYORUZ"

Konuyu AA Teyit Hattı'na değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları (İMAS) Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel de özetle şu hususlara işaret etti:

-       (Sıfır otomobilleri 6 bin kilometre üzerine çıkarmak için herhangi bir çalışma olmadığını ve yönteme başvurulmadığını belirterek) Zira sıfır aracın kullanılması suretiyle kilometre arttırılması aracın fiyatını önemli ölçüde düşürecek ve meslektaşlarımızı mali zarara uğratacaktır.

-       Yasal araç kiralama faaliyeti gösterenler, ellerindeki bu araçları araç kiralama ticaretlerinde kullanabilirler. Bunun haricindeki söylenen tüm yöntemler tamamen asılsız.

-       Noterlik sisteminde 6 ay ve 6 bin kilometre sınırına takılan araçların satışında bir engel yok. Satış işlemi tamamen satıcının beyanı ve noterliğin inisiyatifine bağlı. Yasayı ihlal eden kişilerin sistem üzerinden tespit edilerek cezai müeyyideye çarptırılacağı söyleniyor.

-       Önemli bir internet platformunda 6 bin kilometre altında araçların paylaşılması engellenmiş durumda. Bazı meslektaşlarımızın bu engellemeyi aşmak adına araçlarını reel olmayan kilometre bilgileri ile ilana girdiğini görmekteyiz. Bu konuda biz İMAS Derneği olarak meslektaşlarımızın gerçek kilometre ve model yılı bilgileri ile ilan paylaşmalarını iletişim kanallarımız üzerinden tavsiye ediyor ve önemini belirtiyoruz.

BULGU SETİ
  • Araçlar, 6 bin kilometre sınırını aşmak için değil, eğitim için yoldaydı.

  • İğneada'nın  belediye başkanı, araçların beldeye geldiğini doğruladı.  
  • Otomotiv şirketi, araçların eğitim amacıyla İğneada yolunda olduğunu açıkladı.
  • Yönetmelik değişikliğiyle ilgili haber, videodaki akış, teknik bilgi, uzman görüşü ve otomotiv uzmanı bir gazeteci konu hakkında etraflıca bilgi veriyor.

  • Ulusal bir medya organı, söz konusu video içeriğini önce paylaştı sonra sildi.

  • Doğruluk kontrolü için mesaj gönderilen iddia sahibi hesap, iletişim talebine içerik yayımlanana dek yanıt vermedi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
İstanbul-Edirne yolunda konvoy halinde seyreden çok sayıda aracın, 6 bin kilometre sınırını doldurmak için yol kat ettiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.