"İran’da nükleer tesis vuruldu" iddiası

Gaye Güllü / 19.04.2024
İstanbul

19 Nisan sabah saatlerinde İran'a yönelik bir saldırı gerçekleşti. Yerel kaynaklar İran'ın İsfahan ve Tebriz şehirlerinde duyulan patlama sesleri sonrası İran medyası seslerin hava savunma sisteminin devreye girmesi ve 3 insansız hava aracının (İHA) imha edilmesi nedeniyle duyulduğunu yazdı. Saldırı girişiminin ardından sosyal medyada birçok iddia gündeme geldi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

X'te İran'daki nükleer tesislerin zarar gördüğü ileri sürüldü. Söz konusu iddia "3.Dünya Savaşı başlıyor." söylemlerini de beraberinde getirdi.

BULGULAR

AA Teyit Hattı söz konusu iddiayı araştırdı.  İncelemede, yetkililerin iddiaların doğru olmadığını belirten açıklamalarda bulunduğu görüldü. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), İran’daki nükleer tesislerde herhangi bir hasarın meydana gelmediğine yönelik bir açıklama yaptığı belirlendi.

UAEA’nın sosyal medya hesabından, İran Hava Kuvvetleri Üssü'nün bulunduğu İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin duyulması üzerine yapılan açıklamada, "UAEA, İran’ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasarın yaşanmadığını doğrular.” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, İran Nükleer Merkezleri Koruma ve Güvenlik Birlikleri Komutanı Haktaleb'in yaptığı açıklamada nükleer tesislerin güvende olduğu bilgisini kamuoyu ile paylaştığı görüldü.

BİLGİ NOTU

İsrail, 1 Nisan günü İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlenmişti. Yedi kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İran, 13 Nisan gecesi İsrail'e karşılık saldırı başlattı, bazı askeri hedefleri vurulduğunu açıkladı. 19 Nisan'da sabahın erken saatlerinde İsrail İran'a yönelik bir saldırı daha gerçekleştirdi.

İran devlet televizyonu da İsfahan’da çok sayıda insansız hava aracının hava savunma sistemi tarafından vurulduğu haberini geçti.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı ise yerel saatle 04.00 dolaylarında İsfahan 8. Ana Jet Üssü civarında 3 mini İHA'nın alçak irtifa hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiğini aktardı.

İran resmi ajansı IRNA da haberinde, ülkenin bir çok yerinde hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini, Tebriz’in kuzey batı bölgesinde hava savunma sisteminin şüpheli bir hedefi tespiti sonucu ateşlendiğini duyurdu.

BULGU SETİ
  • İran Nükleer Merkezleri Koruma ve Güvenlik Birlikleri Komutanı, İran'da nükleer tesislerin güvende olduğunu açıkladı. 
  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı İran’ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasarın yaşanmadığını doğruladı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"İran’da nükleer tesis vuruldu" iddiası gerçeği yansıtmıyor.