İnternet kullanımının artması ve uygulamaların çeşitlenmesiyle, oltalama saldırılarının hedefinde WhatsApp, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformları öne çıktı.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Sosyal medya platformu Instagram'da "İletişim Başkanlığı" isimli bir hesaptan paylaşılan sponsorlu bir gönderide, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın kredi kartı aidatlarının iadesine ilişkin duyuru yaptığı iddia edildi. Söz konusu gönderide, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4312 sayılı kanun çerçevesinde kredi kartı kullanıcılarına 43.240 TL'ye kadar birikmiş kart aidat iadelerini başlattı." ifadesi yer aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlandığı iddia edilen duyurunun yer aldığı gönderide, işlemin gerçekleşmesini talep eden kişilerden "şimdi başvur" yazılı linke tıklanması ve kişisel bilgilerin girilmesi istendi.
BULGULAR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlandığı iddia edilen "kredi kartı aidatlarının iade edileceği"ne dair kamuoyu duyurusunun, sağ üst köşesinde 1 Ekim 2024 tarihinin yer aldığı görüldü. Teyit Hattı, duyurunun yakın bir tarihte yayınlandığının ileri sürülmesinden dolayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na ait bilgilendirmelerin yapıldığı resmi kanalları inceledi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın internet sitesinde veya resmi sosyal medya hesaplarında, iddia gönderisinde yer alan duyurunun izine rastlanmadı.
Kredi kartı aidatlarının iade edileceği duyurusunu yayınlayan "İletişim Başkanlığı" isimli Instagram hesabının, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın resmi Instagram hesabı olmadığı ve gönderinin İletişim Başkanlığı'nı taklit eden sahte bir hesaptan paylaşıldığı ortaya çıktı. Söz konusu kamuoyu duyurusunun yayınladığı hesabın adı ile profil fotoğrafının, İletişim Başkanlığı'nın resmi Instagram hesabından farklı olması ve mavi tiki bulunmaması dikkatleri çekti.
Instagram'da yapılan bir aramayla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nı taklit eden bu sahte hesap benzeri çok sayıda farklı hesaplara da ulaşıldı. Hesapların profillerine bakıldığında, kredi kartı aidatlarının iadesinin yapılacağına ilişkin asılsız duyuruların yer aldığı fark edildi.
Sahte duyuru içeriğinin "sponsorlu" olmasının yani Instagram kullanıcılarının önüne reklam olarak çıkartılmasının amacıysa, oltama yöntemiyle daha fazla kullanıcının kişisel bilgilerine ulaşılması. Çünkü kamu kurum ve kuruluşlarını taklit eden bu tarz hesapların profillerine tıklanıldığında kolayca sahte oldukları anlaşılsa da, yayınladıkları içerikler "sponsorlu reklam" şeklinde kullanıcılara sunulduğunda, bu hesaplar profillerine tıklanılmadığı sürece kullanıcılar tarafından gerçek olarak algılanabiliyor.
Konuyla alakalı geçmişe dönük bir arama yapıldığında, Ticaret Bakanlığı'nın 21 Kasım 2020'de kredi kartı aidatlarının iadesine ilişkin yaptığı bir basın açıklamasına ulaşıldı. Basın açıklamasında, kamu kurum ve kuruluşlarının adlarını ya da logolarını kullanarak kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi ve bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğinden bahsediliyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin de, 9 Haziran 2023 ve 23 Temmuz 2024'te yaptığı açıklamalarda, bu tarz asılsız paylaşımların dolandırıcılık amaçlı olduğu bildiriliyor.