"Görüntünün esir alınan İsrailli çocukları gösterdiği" iddiası

Ömer Faruk Görçin / Aras Fırat Tekeş / 09.10.2023
İstanbul

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığını duyurduğu Aksa Tufanı operasyonu sonrası taraflar arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi. Bölgeden gelen video ve fotoğraflara sosyal medyada çok sayıda dezenformasyon içerikli paylaşım da karıştı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Hamas'a bağlı silahlı gruplar İsrail'e girdikten sonra çok sayıda asker ve sivili rehin alınarak Gazze'ye geçirdi. Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları aşağıdaki videoda yer alan çocukların da İsrailli esirler arasında olduğunu öne süren paylaşımlarda bulundu. 

Bir X kullanıcısı yaptığı paylaşımda, "İsrailli çocuklar Hamas tarafından kaçırılarak demir kafeslerde tutuluyor." ifadelerini kullandı. Yüzlerce kez yeniden paylaşılan bu içerik 1 milyon 600 binden fazla görüntüleme aldı. 

İddialar Türkçe'de de yayılırken bölgeden yanıltıcı haberler paylaştığı belirlenen hesaplar iddiayı gerçekmiş gibi dolaşıma soktu ve gönderiler yüzlerce kez tekrar paylaşıldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, yaptığı inceleme sonucu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirledi. 

Videonun dolaşıma sokulduğu Tiktok platformu üzerinden yapılan araştırmada, içeriğin Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar başlamadan önce sosyal medyaya yüklendiği anlaşıldı. 

Bazı İsrailli teyit sayfaları da iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bir hesap, "Son zamanlarda kafesteki çocukların videosu yayınlanıyor ve bunların kaçırılan İsrailli çocuklar olduğu iddia ediliyor. Gördüğünüz gibi video en az dört gün önce yayınlanmış eski bir paylaşım." ifadelerini takipçileriyle paylaştı. 



BULGU SETİ
  • Görüntünün Hamas saldırısından önce TikTok'ta paylaşıldığı anlaşıldı.

  • İsrailli haber kaynakları iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Hamas tarafından esir alınan İsrailli çocukları gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.