Görüntüdeki oy pusulasının geçersiz sayılacağı iddiası

Teyit Hattı / 14.05.2023

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekilliği seçimleri için sandık başına giderken sosyal medyada kimi oyların geçerli olup olmadığına dair soru işaretleri gündeme geldi. Sosyal medya kullanıcıları ve gazeteciler ise yanlış bilgi paylaşımında bulunarak kamuoyunun yanılmasına neden oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Malatya'da çekildiği öne sürülen ve üzerinde sandık kurulu mühürü izinin görüldüğü pusulaların geçersiz sayılacağı iddia edildi.

BULGULAR

Görüntüdeki pusulalardaki işaretlerin oy tercihini belirten 'EVET' mührü olmadığı sandık kurulu tarafından oy pusulalarına basılan sandık kurulu mühürü olduğu tespit edildi. Mühürlerin oy pusulalarının arka yüzüne basıldıktan sonra destedeki bir sonraki oyun ön yüzüne yansıdığı ya da bulaştığı anlaşıldı.

Konun sosyal medyada tartışılması ve dezenformasyona neden olması yüzünden Yüksek Seçim Kurulu temsilcileri konuyla ilgili karar aldı ve açıklama yaptı. YSK bazı partilerden gelen başvuruların ardından aldığı kararda "Söz konusu pusulalar hakkında oy sayım ve döküm esnasında 298 sayılı Kanun'un 98 ve 101'inci ile Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayılı Genelge'nin 41.maddeleri uyarınca işlem yapılması gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

YSK kararında atıfta bulunulan 298 sayılı Kanun'un 98'inci maddesi, "Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır. Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır." hükmünü içeriyor.

Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayılı Genelge'nin 42'inci maddesinde ise "Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “Tercih” veya “Evet” mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi” durumun pusulayı geçersiz kılmadığı ifadeleri yer alıyor.

BULGU SETİ
  • Yüksek Seçim Kurulu iddialarla ilgili açıklama yaptı.

  • YSK'nin açıklaması ve genelgelere bakıldığında oy pusulalarının geçerli sayılacağı anlaşılıyor.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Görüntüdeki oy pusularının geçersiz sayılacağı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.