İstanbul'un sembollerinden İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı terör saldırısına dair yanlış yönlendirici içerikler sosyal medyada paylaşılmaya devam ediyor.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Twitter'da birçok kullanıcı ve haber platformu tarafından paylaşılan görüntülerdeki 3 kişinin, Taksim saldırısıyla dalga geçtiği, İstiklal Caddesi'nde bulunanları korkutmaya çalıştığı ve "Türk milletinin acısıyla alay ettiği" öne sürüldü.Kimi hesaplar görüntülerdeki kişilerin Suriyeli mülteciler olduğunu, kimileri ise videonun korku yaratmak amacıyla çekildiğini iddia etti.
Aynı iddianın ulusal ve yerel yayın yapan gazetelerin ve çeşitli basın organlarının sosyal medya hesaplarında da yer aldığı görüldü.
BULGULAR
Paylaşımlara konu olan görüntüler ilk olarak @ayman.otman rumuzlu TikTok hesabından 6 Kasım 2022 tarihinde paylaşıldı. Paylaşılan gönderinin 20 Kasım Pazar itibariyle hala yayında olduğu ve ilk yayın tarihinin 6 Kasım 2022 olduğu, @ayman.otman adlı hesap incelendiğinde de görülebiliyor.
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, görüntülerdeki üç kişinin de Türkiye'ye kasım ayında geldiğini ve bunlardan ikisinin Taksim'deki terör eylemi gerçekleşmeden Türkiye'den ayrıldığını öğrendi.
Görüntülerde gözlüklü kişinin elinde bir poşet tutarak "İstanbul’da en çok sinirlendiğim olay; çıkıp geziyorsun dolanıyorsun bir şeyler alacaksın bir bakıyorsun..." derken, şapkalı kişinin gelerek poşeti kaparak kaçtığı görülüyor. TikTok için hazırlanmış paylaşımda, herhangi bir terör eylemine dair gönderme bulunmuyor.
TARAFLAR NE DİYOR
Durumun aslı ortaya çıktıktan sonra kimi sosyal medya kullanıcılarının gönderilerini kaldırdığı görüldü.