"Görüntü, destek için Tel Aviv'e giden İsraillileri gösteriyor" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 20.06.2025
İstanbul

İsrail'in 13 Haziran'da İran'ın stratejik hedeflerine ve üst düzey isimlere saldırmasıyla başlayan çatışmalar sekizinci gününde de devam etti. Karşılıklı saldırıları konu alan yanıtlıcı içerikler sosyal medyada paylaşılıyor ve yüksek etkileşim alıyor. 



ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) bir uçak kabininde, uçuş görevlisi ve yolcuların İsrail bayrağı sallayıp dans ettiği anları gösteren video dolaşıma girdi. Bir X kullanıcısı, "Videonun İsrail'in Avrupa'daki vatandaşlarını ülkeye geri getirmek için başlattığı tahliye operasyonu esnasında kaydedildiğini" öne sürdü.

Videoya "İsrail, Avrupa'daki tatil yerlerinde mahsur kalan İsrail vatandaşlarını kurtarmak için özel uçaklar göndererek onları anavatanlarındaki savaş bölgesine geri getirmek üzere cesur bir kurtarma operasyonu yürütüyor." ifadelerini ekleyerek takipçilerine servis etti.

Video, benzer ifadelere yer verilerek Körfez ülkelerindeki İsrail'in dijital hesapları tarafından da paylaşıldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan videonun arka planını inceledi.

Videonun farklı saniyelerinden alınan ekran görüntüleri arama motorları ve yapay zeka uygulamalarında geriye dönük olarak taratıldığında, içeriğin güncel olmadığı tespit edildi. Videonun 24 Kasım 2023 tarihinde bir Tiktok hesabından paylaşıldığı görüldü.

Araştırma ilerletildiğinde içeriğin Arkia Israeli Airlines'ta çalışan Aviad Shotts isimli uçuş görevlisi tarafından (videoda dans eden) Facebook ve X'te, 15 Ekim 2023 tarihinde paylaşıldığı anlaşıldı. Görüntülerin 7 Ekim 2023'te Filistinli silahlı grupların İsrail'e sızdığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından çekildiği anlaşıldı. Görüntüdeki kişilerden bir kısmının da İsrail ordusu mensubu olduğu belirlendi. 

                                                 

BULGU SETİ
  • İsrailli resmi hesaplar tarafından da paylaşılan video güncel değil. 
  • Video, 7 Ekim 2023'teki saldırıların ardından aralarında yedek askerlerin de olduğu İsrail'e dönenleri gösteriyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun, İsrail'in tahliye operasyonu esnasında uçakta kaydedildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.