

Her toplumda inanılan ve nesiller boyunca aktarılan batıl inançlar, efsaneler, ve galat-ı meşhurlar var. Çeşitli konular hakkında ortaya çıkan bu düşünceler ve inançlardan bir tanesi de balığın yanında yoğurt yemenin zararlı olduğu. Günümüzde, hemen herkes çevresindeki kişilerin en az birinden balığın yanında yoğurt yemenin zararlı olduğu duymuştur. Peki, bu bilginin doğruluğu nedir? Balık ve süt birlikte tüketilir mi? Balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilemeyeceği fikri sadece bir efsane midir yoksa doğru mudur?
BALIĞIN YANINDA YOĞURT YENİR Mİ?
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, zaman zaman gündeme gelen "Balığın yanında yoğurt yenir mi?" sorusunu TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 8. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tahta'ya sordu. Öncelikle bu gıdaların besin değerlerini açıklayan Tahta, "Balıktaki proteinin içerdiği yağın sağlıklı olması, A, B, D vitaminleri içermesi, demir, iyot, selenyum ve çinko gibi minerallerin içeriğinde bulunması balığı protein tercihinde öne geçiriyor. Balık kırmızı ete göre daha yağsız ve düşük protein kaynağıdır. Yoğurt ise, oldukça besleyicidir ve mükemmel bir protein, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Yoğurdun içeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunur." dedi.
AA Teyit Hattı'nın besin değeri yüksek olan bu iki gıdanın birlikte tüketilmesiyle ilgili ikilemi sorduğu Tahta, "Bu bir şehir efsanesidir." dedi. Tahta, "Bu tarz efsanelerin yayılmasının nedeni ise, gıda konusunda yanlış bilinen doğruların maalesef konuların uzman olmayan kişilerce popülist yaklaşımlarca değerlendirilmesidir. Ayrıca vatandaşlarımızın gıda okuryazarlığı konusundaki eksiklikleri de bu tarz efsanelerin gerçekmiş gibi algılanmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.
Tahta, "Tüketilen balığın ve kullanılan fermente süt ürünlerinin (yoğurt, kefir, peynir) taze olması durumunda beraber tüketilmeleri problem teşkil etmeyecektir" şeklinde konuştu.
Tahta, "Balıklarda zehirlenmeye sebep olan temel etkenlerden birisi Scombroid zehirlenme, (Histamin) bir tür biyojen amindir. Özellikle bayat balıklarda zamanla artan histamin miktarı tehlike oluşturabilir. Balığın yanında tüketilen fermente süt ürünleri de histamin içerdiği için yenilen toksik balığın porsiyon miktarına, kişinin histamin hassasiyetine ve balığın pişirilmeden önceki sıcaklığına bağlı olarak zehirlenme semptomlarının şiddeti artabilir. İçeriğinde bulanan etken maddelere hassasiyeti olan tüketicilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu" iletti.