Epstein Davası: Özel pilot "Türkiye'den çocuk kaçırdık" dedi mi?

Aras Fırat Tekeş / Ayşenur Cevahiroğlu / 12.01.2024
İstanbul

Yaşları 14 ve 17 arasında değişen onlarca çocuğa cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein'in, New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi'ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019'da intihar ettiği açıklanmıştı. Davaya ilişkin dosyaların aşamalı olarak kamuoyuna servis edilmesinin ardından sosyal medyada çok sayıda iddia gündeme geldi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

1) Jeffrey Epstein davasının detayları neler?

Jeffrey Epstein, 2005'te ABD'nin Florida eyaletinde, 14 yaşında bir kız çocuğunu istismar etmek cinsel için para ödediği iddiasıyla gözaltına alındı.

Reşit olmayan birçok kız Epstein'in ve arkadaşlarının kendilerini cinsel istismara maruz bıraktığını iddia etse de mahkeme Epstein'i 2008'de tek bir kişiye cinsel istismar uygulamaktan suçlu buldu. Milyarder, suçlu bulunmasının ardından 13 aylık bir ceza aldı. New York savcılarının 2019'da fuhuş ağı oluşturmaktan suçlu bulmasının ardından tutuklanan Epstein hapishanedeki hücresinde ölü bulundu.

Ölümünün ardından dosyalar, mağdur Virginia Giuffre'nin açtığı dava sonucu yayımlandı. Epstein'in fuhuş ağına, Ghislaine Maxwell, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'i savunması planlanan avukat Alan Dershowitz, modellik ajansı sahibi Jean Luc Brunel, İngiltere Prensi Andrew ve birçok önemli kişinin dahil olduğunu ve Epstein'in cinsel istismar suçlarına ortak olduklarını gösteriyor.

Epstein'in eski sevgilisi Ghislaine Maxwell, 2021'de Manhattan başsavcısı tarafından Epstein'e ve arkadaşlarının, istismar edebilecekleri çocukları tuzağa düşürmekle suçlu bulunmasının ardından, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2) Sosyal medyaya yansıyan Türkiye hakkındaki iddialar

Epstein davasına ait dosyaların kademeli olarak açıklanmasının ardından sosyal medyada Türkiye hakkında da çok sayıda iddia gündeme geldi. Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, "Jeffrey Epstein'ın özel pilotu Nadya Marcinko'nun 17 Ağustos 1999 depremi sonrası Türkiye'den bazı çocukları kaçırarak ABD'ye götürdüklerini ve bu çocukları pedofili ağında kullandıklarını itiraf ettiği" yönündeki iddiaları takipçileriyle paylaştı. Bu içeriklerden biri, 1 milyondan fazla kullanıcı tarafından görüntülendi ve defalarca yeniden paylaşıldı. 

İddiayı paylaşan hesap, bazı X kullanıcılarının kendisine kaynak sorması üzerine "Google'de ara. Yığınla haber var bu konuda." yanıtını verdi.

Sosyal medyada dolaşıma giren iddia, aynı zamanda haber siteleri tarafından da okuyuculara servis edildi. Bir haber sitesi, "Jet Pilotu itiraf etti: Türkiye'den kız çocuğu kaçırdık" başlıklı haberinde, "ABD'li milyarder Jeffrey Epstein'in cinsel istismar davasında, "pedofili adası" iddialarıyla Türkiye'ye uzandığına dair iddialar ortaya çıktı. Epstein'ın özel pilotu Nadya Marçinko'nun ifadesine göre, 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında Türkiye'den kız çocuklarının ABD'ye kaçırıldığı itiraf edildi. Sputnik'in aktardığı habere göre, Marçinko'nun çapraz sorgusunda, Epstein'ın Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkeden çocukları kaçırıp Amerika'ya getirdiğini belirttiği ifade ediliyor." dedi.

3) Yalanlayan hesaplar yeni yalanları dolaşıma soktu

Bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı, sosyal medyada dolaşıma giren ve "Nadia Marcinko'ya ait olduğu öne sürülen" ifadelerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

İfade metnine ulaştığını belirttikten sonra; "Epstein ile ilgili Türkiye konusunda diğer konu ise Epstein’in özel jetini kullanan pilota çeşitli sorular soruluyor. Bu sorular arasında şu da yer alıyor: “Epstein’in özel jetinde reşit olmayan kızlar aynı zamanda Türkiye’den, Çekya’dan ve diğer Asya ülkelerinden de getiriliyor muydu? Bu konuda bilgin var mı?” Pilot ise bu sorudan önce diğer sorulara verdiği gibi “Cevap vermeyi reddediyorum” açıklaması yapıyor." ifadelerini kullandı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, özel pilot Nadia Marcinko'ya ait olduğu öne sürülen ifadeyi buldu. 

Öncelikle, "pilotun böyle bir ifade kullanmadığını" belirten sosyal medya kullanıcısının, dayanak olarak sunduğu ifadenin de gerçeği yansıtmadığı belirlendi. Bu ifadenin Nadia Marcinko'ya değil, "Adriana Ross" isimli bir kadına ait olduğu tespit edildi. Paylaşılan dosyanın başında detaylı bilgilerin yer aldığı görüldü.

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, 15 Mart 2010 tarihinde çapraz sorgu şeklinde alınan ifadenin detaylarını inceledi. İfadenin Nadia Marcinko'ya ait olamayacağı, çünkü sorgulanan kişiye "Nadia Marcinko'yu tanıyor musun?" sorusunun yöneltildiği ve karşılığında "Cevap vermeyi reddediyorum." yanıtının alındığı anlaşıldı. Bu soru-cevap bölümünün 18. sayfada yer aldığı görüldü.

Adriana Ross isimli kadına bunun yanı sıra, "Jeffrey'in Türkiye ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden küçük yaşta kızlar getirdiğine şahit olup olmadığı" soruldu. Şahıs diğer sorulara verdiği "Cevap vermeyi reddediyorum." ifadesini tekrarladı.

Bu ifade sosyal medyadaki iddiaları yalanladığını söyleyen kullanıcı tarafından dayanak olarak kullanıldı. Ancak yukarıda belirtildiği gibi, ifadenin pilot Nadia'ya değil, Adriana Ross isimli kadına ait olduğu tespit edildi.

BULGU SETİ
  • Sosyal medyada dolaşıma giren ifade Jeffrey Epstein'in özel pilotu Nadia Marcinko'ya değil, Adrina Ross'a ait. 
  • İfade metninde herhangi bir itiraf yer almıyor, şahıs yöneltilen soruya "Cevap vermeyi reddediyorum." yanıtını veriyor. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Sosyal medyada dolaşıma giren ifade Jeffrey Epstein'in özel pilotu Nadia Marcinko'ya ait değil.