"Elon Musk'ın Twitter'daki beğeni düğmesinin rengini değiştirdiği" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 30.12.2022

Tesla ve SpaceX'in yöneticisi Elon Musk'ın Twitter'ı satın alma işlemi 28 Ekim 2022'de sonuçlanmıştı. Musk, satın alma işleminden sonra Twitter'ın eski yönetim kurulunu feshederek kendisinin tek yönetici olduğunu ilan etmişti. Musk, Twitter'ı almasıyla birlikte uygulamada çeşitli yenilikler yaptı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, bu değişiklileri fırsat bilerek Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından dezenformasyon içerikli çeşitli iddiaları öne sürmeye başladı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bir sosyal medya kullancısı Elon Musk'ın Twitter'daki beğeni düğmesinin rengini değiştirdiği iddiasını ortaya attı. Paylaşım kısa sürede çok sayıda kullanıcı tarafından beğeni ve etkileşim alırken, bilginin kaynağına yer verilmediği görüldü. 

İddia daha önce başka kullanıcılar tarafından da paylaşılmıştı. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, ilk olarak paylaşımı yapan hesabı inceledi. Söz konusu iddiayı ortaya atan kullanıcının profili incelendiğinde, hesabın Mart 2022'de açıldığı ve az takipçili bir profil olduğu belirlendi.

Hesabın iki tane tweeti olduğu ve ikisinin de Elon Musk'ın Twitter'daki beğeni düğmesinin rengini değiştirdiğiyle ilgili olduğu belirlendi. Hem Ronaldo'nun gündemde olduğu hem de asgari ücretin görüşüldüğü tarihlerde atılan tweette daha çok kişiye ulaşıp, etkileşim almak amacıyla konuyla alakası olmayan #Ronaldo ve #asgariuecret etiketi kullanıldığı da belirlendi. 

Ayrıca, Teyit Hattı olarak Twitter'daki bir haberi beğendiğimizde, beğeni butonunun hala kırmızı olduğunu tespit ettik. Son olarak hem Elon Musk'tan hem de Twitter'dan şu an için beğeni düğmesinin renginin değiştirildiğiyle alakalı olarak herhangi bir açıklama yapılmadığı da belirlendi. 

BULGU SETİ
  • İddiayı ortaya atan hesabın Mart 2022'de açıldığı ve az takipçili bir profil olduğu belirlendi.
  • Hesabın paylaşılmış iki tane tweeti olduğu, ikisininde söz konusu iddia hakkında olduğu tespit edildi. 
  • Twitter'daki bir haber beğenildiğinde, beğeni butonunun hala kırmızı olduğu tespit edildi.
  • Hem Elon Musk'tan hem de Twitter'dan şu an için beğeni düğmesinin renginin değiştirildiğiyle alakalı herhangi bir açıklama yapılmadı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Elon Musk'ın Twitter'daki beğeni düğmesinin rengini değiştirdiği iddiası doğru değil.