Dubai'de altın banknotların piyasaya sürüldüğü iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 18.04.2024

Sosyal medyada etkileşim almak amacıyla bağlamından koparılarak paylaşılan videolar, dezenformasyona yol açıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medyada üzerinde Dubai United Arab Emirates yazdığı görülen altın renkli bir paranın videosu paylaşıldı. Paylaşımda "Dubai’de 0.1 gram ağırlığında, 24 ayar altın banknotlar piyasaya sürüldü." iddiası gündeme getirildi. 

TARAFLAR NE DİYOR? 

Sosyal medya kullanıcılarının iddiayla ilgili yorumlar yaptığı görüldü. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı, iddia videosunu inceledi. Videoda, Dubai'nin 24 ayar ilk altın parasını tanıtan kişinin, bu banknotun 159 Dirheme satılan hatıra parası olduğunu belirttiği anlaşıldı. Hatıra parasının, herhangi bir alışverişte kullanılmadığı bilgisine de yer verildiği görüldü. 

Açık kaynaklardan yapılan araştırmalarda, Dubai'nin 24 ayar ilk altın hatıra parasının Dubai menşeili Dian Jewellery, Finmet DMCC and Valaurum adlı üç firmanın işbirliği ile piyasaya sürüldüğü belirlendi.

Banknotların her birinin ayrı bir seri numarasına sahip olduğu, 0,1 gram altın içerdiği ve tasarımında Dubai'nin silueti ve sembolik simgelerinin yer aldığı bilgisine ulaşıldı. 

Dian Jewellery'in sahiplerinden Rahul Sagar'ın Instagram hesabından hatıra parasının tanıtımını yaptığı paylaşıma da ulaşıldı.

Son olarak, Birleşik Arab Emirlikleri'nin Merkez Bankası'nın (Central Bank of the UAE) resmi internet sitesi kontrol edildiğinde, kullanımda olan banknotların içerisinde altın bir paranın yer almadığı tespit edildi.

BULGU SETİ
  • Banknot dolaşımdaki bir para değil; Dubaili üç firmanın işbirliği ile piyasaya sürdüğü 159 Dirheme satılan hatıra parası.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Dubai'de altın banknotların piyasaya sürüldüğü iddiası gerçeği yansıtmıyor.