Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu iddia edilen belge gerçek mi?

Gaye Güllü / 22.02.2024
İstanbul

Sosyal medyada ortaya atılan asılsız iddialar kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olabiliyor. Kullanıcıların dijital mecralarda hızla yayılan yanıltıcı içeriklerden korunmak için resmi kurumların açıklamalarını yakından takip etmesi büyük önem taşıyor.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bir X kullancısı, hesabında paylaştığı açıklamanın Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklaması olduğunu ileri sürdü.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı adına "21 Şubat 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması Hk." başlığıyla dolaşıma giren açıklama kısa sürede gündem oldu.

Ayırca, söz konusu açıklamanın Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından da paylaşıldığı iddia edildi.

BULGULAR

İddiaya konu açıklama açık kaynaklarda araştırıldığında, adı geçen resmi kurumların bu yönde bir açıklamasının olmadığı tespit edildi.

İlk olarak iddiada yer alan Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'nı resmi sayfaları incelendiğinde, 34 numaralı bir basın açıklamasının yayımlanmadığı belirlendi.

Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamaları incelendiğinde, Bakanlığın yaptığı son açıklamanın 33 numaralı olduğu görüldü. 

Yapılan son açıklama incelendiğinde, açıklamanın Türkiye ve Etiyopya arasındaki işbirlikleri hakkında değil, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 20 Şubat 2024 tarihli G20 toplantısına katılımı ile ilgili olduğu tespit edildi.

Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın resmi sayfası incelendi. Bakanlık tarafından yapılan son resmi açıklamanın 16 Şubat'ta yapıldığı ve Etiyopya ile ilgili olmadığı belirlendi.

Bulgular bir araya getirildiğinde, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi logo ve kurumsal renkleri kullanılarak oluşturulan açıklamanın sahte belge olduğu tespit edildi.

BULGU SETİ

  • Dışişleri Bakanlığı'nın logosu ve kurumsal renkleri ile oluşturulan belgenin sahte olduğu belirlendi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya ait olduğu iddia edilen belge gerçek değil.