"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın afet bölgesine 5. gün gittiği" iddiası

Teyit Hattı / 12.03.2023

Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'ndeki 11 kentte ağır yıkıma sebep olan Kahramanmaraş Merkezli deprem felaketinin ardından haftalar geçmesine rağmen, bölgede yürütülen çalışmalar ve süreçle ilgili çok sayıda dezenformasyon içerikli bilgi yayılmaya devam ediyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında afet bölgesinden bahsederken, "Bileceksiniz, avucunuzun içi gibi bileceksiniz o alanı. Ve sorduğunuzda cevap tatmin etmiyorsa, gereğini yapacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanı kaç gün sonra gitti bölgeye, kaçıncı gündü? Beşinci veya altıncı gündü. Evet, dördüncü günün sonu veya beşinci gündü. Nasıl olur?" ifadelerini kullandı. 

Sosyal medyada dolaşıma giren video kullanıcılar arasında tartışma konusu oldu. Bazı kullanıcılar siyasi parti liderinin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını yazdı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Ekibi, ihbar hattına gelen bu iddiaların arka planını araştırmak için o tarihlerdeki arşivleri taradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Şubat 20223 tarihi öğlen saatlerinde deprem bölgesinde olduğu belirlendi. 

Saat 14.00'da Kahramanmaraş'ta basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralı sayısıyla ilgili bilgi verdikten sonra çadır kentte vatandaşları ziyaret etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilerleyen saatlerde Hatay'a geçti. Bölgedeki çalışmalarla ilgili yaptığı bilgilendirmeler diğer haber ajansları ve televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayınlandı. 

Bölgeden çekilen fotoğraflar aynı gün ve saat içerisinde Anadolu Images'a yüklenerek kullanıcılara servis edildi. 

BULGU SETİ
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan depremin ardından 8 Şubat 2023 tarihinde afet bölgesine ulaştı. 
  • Bölgeden yaptığı basın açıklamaları canlı olarak yayınlandı. 
  • Depremden etkilenen vatandaşlarla gerçekleştirdiği görüşmelere ait fotoğraflar Anadolu Ajansı kayıtlarında yer alıyor. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan afet bölgesine 5. gün gitti iddiası gerçeği yansıtmıyor.