Arama kurtarma köpeği Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü iddiası

Enes Taha Ersen / 16.02.2023

Asrın Felaketi olarak nitelendirilen ve tüm Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından, Meksika'dan gelen arama kurtarma ekibinin hassas burunluğu köpeği Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü iddiası sosyal medyada pek çok kez paylaşıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için Adıyaman'da bulunan Meksika ekibinin hassas burunlu köpeği Proteo’nun 12 Şubat tarihinde öldüğü Meksika Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından duyuruldu.

Duyurunun ardından köpeğin ölüm nedeniyle ilgili 'bir enkaz çalışması sırasında yıkıntının altında kalarak can verdiği' iddiası sosyal medya kullanıcıları tarafından ortaya atıldı. 

Sosyal medyada hızla yayılan iddia kısa sürede çokça kez paylaşıldı. Yüksek takipçili hesaplar da iddianın yayılımına sebep olan paylaşımlarla etkileşimi artırdı, iddia hızla yayıldı.

BULGULAR

15 Şubat 2023 tarihinde Proteo’ya veda etkinliği düzenlendi. Törene Proteo’nun eğitmeni Juan Carlos Villeda Marquez de katıldı.

Marquez, Proteo’nun yaşlı bir köpek olduğunu ve enkaz altında değil görevi sırasında rahatsızlanarak öldüğünü açıkladı.

Proteo’nun ölümüyle ilgili Marquez "Bir köpekten ziyade bizim için bir dost, kurtarıcıydı. Burada da sahaya çıktığımız son gündü. Aynı şekilde beraber sahadan dönmeyi umuyorduk. Uzak bir yerden geldiğimiz için, bunu da göz önünde bulundurmak lazım, iklim şartları aynı olmadığı için bundan dolayı bazı sıkıntılar yaşadı. En iyi köpeğimizdi. Son görevden beraber dönemedik. Maalesef onu kaybettik. Kampın bahçesine gömüp tören düzenledik."  dedi.

BULGU SETİ
  • Köpeğin eğitmeni Juan Carlos Villeda Marquez, Adıyaman’da düzenlenen törende açıklamada bulunurken, Proteo’nun enkaz altında kalmadığını doğal sebeplerle öldüğünü belirtti. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Meksika'nın arama kurtarma köpeği Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü iddiası gerçeği yansıtmıyor