"AFAD'a kayıt yaptırmayan depremzedeler yardım alamayacak" iddiası

Ayşenur Cevahiroğlu / 11.02.2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından hem arama kurtarma çalışmaları hem de yardım faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 07.02.2023'te yaptığı açıklamasında "İlk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yardım kapsamında; depremzedelere maddi yardım ve konteyner kentler dışında ev sahipleri için aylık 5 bin lira, kiracılar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapılacağını açıklamıştıBu açıklamaların ardından başlayan dezenformasyon zinciri, sosyal medyada soru işaretlerini gündeme getirdi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

-AFAD Kart

Depremzedelere yapılacak olan yardımlarla ilgili ortaya atılan iddiada, "Dikkat dikkat dikkat. Deprem bölgesinden ayrılacak kişilerin deprem yardımından yararlanabilmesi için AFAD KART almadan bulundukları şehir / ilçe sınırlarını terk etmemeleri isteniyor." oldu.

-Afetzede hak sahipliği başvurusu 

Mesajlaşma uygulamalarındaki gruplarda "Arkadaşlar deprem bölgesinden gelen tanıdıklarınızı mutlaka AFAD'a yönlendirip kayıt yaptırmasını sağlayın yoksa depremzede haklarından faydalanamayacaklar. Belediyeyle görüşülmüş. Bilgilerinize. Bu bilgiyi bir şekilde paylaşma şansımız olursa sevinirim. İlerleyen süreçte depremzedelere tanınacak diğer kolaylıklardan da faydalanmak için bu kayıt şart koşulacakmış." ifadeleri yazılarak e-devlet linki paylaşıldı. E-devlet linkinin bulunması kullanıcıları, iddianın doğru olduğunu düşünmeye sevk ederek, paylaşımın çok sayıda platforma dolaşıma girmesini hedefliyordu. 

BULGULAR

AFAD Başkanı Yunus Sezer 10.02.2023'te yaptığı açıklamada "Vatandaşlarımızdan herhangi bir şekilde afetzede olduklarına dair belge ya da 'depremzede bilgi kartı isteniyor' şeklindeki iddiaları yanlış. Bizim istemediğimiz bir belge bu. 'İsteniyor' şeklinde değişik değerlendirmeler var. Herhangi bir belge istemiyoruz biz." dedi.

AFAD'ın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda da iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. 

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Twitter hesabından iddiaların doğu olmadığını ve kayıt ve başvuru şartının aranmadığını açıkladı.

İletişim Başkanlığı da resmi Twitter hesabından afetzede hak sahipliği başvurusu iddialarınının tamamen asılsız olduğunu paylaştı. 

Kahramanmaraş Valiliği'nin 10.02.2023 tarihinde yaptığı basın duyurusunda, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, il dışına çıkacak olan kişilerden herhangi bir belge talep edilmediği açıklandı.


BULGU SETİ
  • AFAD Başkanı Yunus Sezer yaptığı açıklamada 'depremzedelerden bilgi kartı istendiği' iddialarıyla ilgili olarak, "Vatandaşlarımızdan herhangi bir şekilde afetzede olduklarına dair bir belge istemiyoruz" dedi.
  • İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş iddiaların doğu olmadığını ve başvuru şartının aranmadığını açıkladı.
  • İletişim Başkanlığı söz konusu iddialarla ilgili bilgilendirici infografikler paylaştı.
  • Kahramanmaraş Valiliği basın duyurusu yaparak iddiaların gerçek olmadığını belirtti.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
AFAD'a kayıt yaptırmadan bulunduğu ili terk eden depremzedelerin yardımlardan yararlanamayacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor.